Pierniczki imbirowe
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 180g płynnego miodu
- 120 g masła
- 120 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 całe, duże jajko
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 płaska łyżeczka kakao
- 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 większa szczypta soli
Masło, miód i cukier rozpuszczamy w rondelku z grubym dnem. Odstawiamy by masa przestygła.
Do misy miksera przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon, imbir, kakao oraz szczyptę soli. Dodajemy jajko, żółtka oraz przestudzoną masę. Miksujemy kilka minut (wykorzystując końcówki do mieszania).
Przygotowane ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (tuż po przygotowaniu ciasto jest mocno klejące, ale po 2-3 godzinach w lodówce nabiera konsystencji plasteliny).
Wałkujemy na podsypanym blacie na placek grubości około 2-3 mm. Wykrojone pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 6-7 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce.