Tortellini ze śmietanką i parmezanem
Dziś proponuję przepis na ekspresowe danie z wykorzystaniem tortellini. Całość zajmie nam mniej niż 30 minut, wystarczy tylko ugotować pierożki i przygotować do nich pyszny sos śmietankowo-parmezanowy.
- 2 op. tortellini (u mnie prossciuto)
- 30 g masła
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 g parmezanu
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Tortellini ugotować w dużej ilości osolonej wody.
Na dużej patelni roztopić masło z połową śmietanki (ok. 1 minutę, tylko do rozpuszczenia się masła).
Tortellini odcedzić i przełożyć na patelnię. Podgrzewać chwilkę, ciągle mieszając, po czym wlać resztę śmietany, przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową oraz wsypać starty parmezan. Wymieszać, by pierożki były całe pokryte sosem.