Udka duszone w śmietanie
Co prawda udka nie należą do moich ulubionych części kurczaka (wolę piersi czy skrzydełka), ale lubią je moi bliscy. W związku z tym raz na jakiś czas poszukuję więc nowych przepisów na to, by przygotować je w nieco innym wydaniu.
Tym razem przygotowałam udka duszone w śmietanie. Muszę się Wam przyznać, że dawno nie jadłam tak dobrego mięsa. Wyszły mięciutkie i pyszne. Zdecydowanie można polubić tak przygotowane mięso. A sosik… jeżeli lubicie ziemniaczki polane sosem, to ten zdecydowanie będzie Wam smakował. Polecam jak najbardziej.
- 5 udek kurczaka (u mnie 2 tzw ćwiartki i 3 udka)
- 1 łyżka masła + 2 łyżki oleju
- 2-3 małe cebule
- 1 szkl. bulionu
- 1 i 1/2 szkl. śmietanki kremówki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- sól, pieprz biały
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy solą i pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło oraz olej i rumienimy na nim udka. Dodajemy obrane i przekrojone na pół (lub na ćwiartki w przypadku większych sztuk) cebule, a po chwili dolewamy bulion. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut lub dłużej wg potrzeby).
Śmietanę przelewamy do garnuszka i mieszamy za pomocą rózgi z żółtkiem oraz mąką. Hartujemy ją niewielką ilością bulionu z patelni. Mieszankę tę dodajemy do mięsa i dusimy razem jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy solą i białym pieprzem.
Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Uwagi: W przypadku gdyby sos mimo wszystko się zwarzył, należy wyjąć mięso z patelni, a do sosu dodać niewielką ilość (1-2 łyżki) wrzątku i zmiksować całość blenderem. Zmiksowanie cebulki dodatkowo podkręci smak sosu.
Źródło: 100 najlepszych przepisów kuchni polskiej – E.Adamska
dobrze wyglądają z takim sosem – na pewno mojej rodzinie by posmakowały 😉
o rany jakie apetyczne zdjęcie z chęcią bym zjadła to danie
A ja właśnie najbardziej lubię udka, pycha 🙂
Wspaniała klasyka. Wygląda pysznie 🙂
Ciekawy przepis
Mmmm… pyszny obiad! 🙂
Mmmmm. … pyszny obiadek 🙂
A jaka to surówka na zdjęciu razem z tym pysznym kurczakiem?
To marchewka z cebulą i cukinią, jest pyyyszna <3 Podsyłam link, gdzie szczegółowo opisane jest jak ją przygotować https://smakinatalerzu.pl/2019/03/26/filet-z-kurczaka-i-marchewka-z-cukinia/ Polecam!
Jak się robi bulion?
Zalewasz warzywa wodą – im bardziej różnorodne, tym smaczniej. Wykorzystaj np marchewkę, korzeń pietruszki, może być z natką, seler, por, cebulę i ząbek czosnku. Do tego przyprawy – ziele, listek laurowy, ziarenka pieprzu i sól. W taki sposób jak robisz rosół;) Bulion drobiowy zrobisz, dodając właśnie mięso kurczaka. Po przygotowaniu nadmiar można podzielić na porcje i zamrozić.