Makaronowa sałatka owocowa

Jeżeli macie już dość poświątecznych dań i zjedlibyście w końcu coś lżejszego, zapraszam na makaronową sałatkę owocową.

Ciemny, czekoladowy makaron idealnie zgrał się tutaj z pysznymi owocami. Słodkie maliny i banany oraz mango, kwaśne kiwi i orzeźwiające mandarynki, a całość polana jogutrowo-miodowym sosem. Pysznie jest:)

Sałatkę można rozbudować o owoce jakie tylko lubicie, posypać je na koniec prażonymi orzechami, płatkami migdałowymi, albo wmieszać do sosu garść rodzynek.

Nie zapomnijcie też dodać cukru do gotowania makaronu, bo jest on z dodatkiem gorzkiego kakao DecoMorreno;)

  • 250-300 g makaronu mini świderki z czekoladą
  • 2 małe banany
  • 1 puszka mandarynek lub kilka świeżych owoców (ja świeżych jeść nie mogę, więc u mnie takie z puszki)
  • 2 kiwi
  • świeże maliny
  • 1/2 mango

Sos:

  • 5-6 łyżek jogurtu greckiego (niezbyt gęstego)
  • 1 łyżka miodu
  • opcjonalnie – szczypta cynamonu

Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu (wodę dosładzamy cukrem – u mnie około 3 łyżeczki; nie solimy). Odcedzamy. Przelewamy 1 łyżką oliwy z oliwek, mieszamy.

Mango kroimy w kostkę. Kiwi kroimy na półplasterki lub ćwiartki. Banany kroimy na plasterki.

Owoce dodajemy do makaronu. Dodajemy też maliny i mandarynki.

Jogurt grecki mieszamy z miodem, polewamy sałatkę.