„Paseczkowa” sałatka z ryżem
Sałatka na bazie ryżu, jajek ugotowanych na twardo, szynki, żółtego sera, ogórków konserwowych oraz świeżej, soczystej papryki.
Zjadłam jej nieprzyzwoitą ilość. Jak łatwo się domyśleć – bardzo mi smakowała.
Doskonała na każdą okazję i bez okazji. Spróbujcie!
- 100-150g ryżu
- 300 g szynki w plasterkach
- 150 g żółtego sera
- 1 czerwona papryka
- 5 jajek
- 5-6 ogórków konserwowych
- 1 mała puszka kukurydzy
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Ryż gotujemy wg instrukcji zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy.
Szynkę kroimy na paseczki.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na krótkie paseczki.
Korniszony również kroimy w paski.
Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki lub jeśli mamy taki w plastrach – kroimy na paseczki.
Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka drobno kruszymy, a białka kroimy na paski.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę. Mieszamy wszystko z majonezem, doprawionym do smaku solą oraz pieprzem. Dodatkowo całość można posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem lub koperkiem.
Schładzamy przed podaniem.
Sałatki są zawsze mile widziane 😉
Sałatka bardzo apetyczna, na pewno też zjadłabym jej sporo 🙂
super!
Pyszny przepis ale w miseczce widać jeszcze salami ?
To paseczki papryki 🙂
To papryka;)
Bardzo lubię takie sałatki