„Paseczkowa” sałatka z ryżem

Sałatka na bazie ryżu, jajek ugotowanych na twardo, szynki, żółtego sera, ogórków konserwowych oraz świeżej, soczystej papryki.

Zjadłam jej nieprzyzwoitą ilość. Jak łatwo się domyśleć – bardzo mi smakowała.

Doskonała na każdą okazję i bez okazji. Spróbujcie!

  • 100-150g ryżu
  • 300 g szynki w plasterkach
  • 150 g żółtego sera
  • 1 czerwona papryka
  • 5 jajek
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy wg instrukcji zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy.

Szynkę kroimy na paseczki.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na krótkie paseczki.

Korniszony również kroimy w paski.

Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki lub jeśli mamy taki w plastrach – kroimy na paseczki.

Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka drobno kruszymy, a białka kroimy na paski.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę. Mieszamy wszystko z majonezem, doprawionym do smaku solą oraz pieprzem. Dodatkowo całość można posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem lub koperkiem.

Schładzamy przed podaniem.

Jeżeli podoba Ci sie mój blog, zachęcam rownież do śledzenia mojego profilu na Instagramie oraz Facebooku