Koszyczki z ciasta francuskiego z musem z łososia

O tym, że ciasto francuskie jest uniwersalne, wie każdy.

Można z niego wyczarować dania na słono, na słodko, całkiem proste i te bardziej eleganckie.

U mnie dziś „koszyczki” z musem łososiowym udekorowane czerwonym kawiorem i koperkiem.

Przepis na nie nie pojawiłby się na blogu, gdyby nie prośba Pani Helenki o przygotowanie eleganckiej, jarskiej przystawki z wykorzystaniem właśnie ciasta francuskiego. Mam nadzieję, że o coś takiego chodziło;):)

Na 24 koszyczki:

  • 2 op. ciasta francuskiego
  • 200 g łososia wędzonego
  • 1 szkl. majonezu
  • 3/4 szkl. śmietany 30%
  • 3/4-1 szkl. pokruszonych krakersów
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka żelatyny
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • pieprz

Do dekoracji:

  • czerwony kawior
  • koperek
  • ewentualnie plasterek wędzonego łososia pokrojony na cieńsze paseczki

Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka.

Kółeczka z ciasta francuskiego umieszczamy w lekko natłuszczonej olejem formie na muffiny. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

Wstawiamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika na około 15-20 minut (do zarumienienia).

Gorące babeczki wyjmujemy z piekarnika i od razu dociskamy środek łyżką, aby utworzyć „koszyczek”. Kawałki skruszonego ciasta odrzucamy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

 

Cebulę drobno siekamy.

Wędzonego łososia drobno siekamy (tak jak np na tatar). Kawałek możemy odłożyć do dekoracji.

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją lekko – tylko do rozpuszczenia.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy majonez oraz pokruszone krakersy, łososia i cebulę. Doprawiamy sokiem z cytryny, chrzanem oraz solą i pieprzem. Łączymy z żelatyną. Mus przekładamy do rękawa cukierniczego. Napełniamy koszyczki z ciasta francuskiego. Dowolnie dekorujemy.

 

Uwagi: Wykorzystując połowę składników otrzymamy około 12-13 koszyczków.

Mus zdecydowanie lepiej smakuje schłodzony, po około 1-2 godzinach od przygotowania.

Aby mus był bardziej gładki, a kolor jeszcze bardziej intensywny, łososia można zmiksować razem z serkiem kanapkowym i 1-2 łyżkami majonezu – dokładny przepis o tutaj -> KLIK

Moim zdaniem taki mus z serkiem będzie pasować doskonale, aczkolwiek należy wykorzystać tylko jedno ciasto francuskie lub podwoić ilość nadzienia.

Źródło