Rolada cytrynowa
Ta rolada to był pomysł mojego Synka. Oczywiście nie on opracował recepturę, ale podsunął pomysł na „coś” cytrynowego;)
Rolada wyszła świetna! Pyszna, cytrynowa i wilgotna. W zasadzie po czymś tak prostym nie spodziewałam się czegoś tak wspaniałego.
Biszkopt:
- 4-5 jajek (ja wykorzystałam 2 duże i 3 malutkie)
- 2/3 szkl. cukru
- 2/3 szkl. mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
Krem cytrynowy:
- 250 g mascarpone
- 170 g lemon curd (np z TEGO przepisu – wersja II)
Białka ubijamy na sztywno. Łyżka po łyżce do ubitych białek dodajemy cukier, miksujemy aż do jego rozpuszczenia. Następnie, nie przerywając ubijania dodajemy po 1 żółtku. Dodajemy olej oraz sok cytrynowy i miksujemy krótko. Na koniec dodajemy przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki, mieszamy delikatnie szpatułką.
Ciasto biszkoptowe delikatnie przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach.
Upieczony biszkopt, od razu, póki jeszcze gorący ostrożnie wykładamy na rozłożoną na blacie zwilżoną bawełnianą ściereczkę – wykładamy biszkopt papierem do góry. Papier delikatnie zdejmujemy, a biszkopt zwijamy w roladę razem ze ściereczką. Odkładamy do całkowitego ostudzenia.
Serek mascarpone miksujemy krótko z lemon curdem.
Biszkoptową roladę rozwijamy, zdejmujemy ściereczkę. Rozprowadzamy cytrynowy krem. Ponownie zwijamy. Odstawiamy do schłodzenia.
Przed podaniem dekorujemy dowolnie – cukrem pudrem, lukrem lub lemon curdem.
Z bloga: opowieści z piekarnika
świetna ta rolada
Cytrynowa…. orzeźwienie i smak 😉 Twoja wygląda genialnie 🙂
Będzie doskonała na lato:)
Uwielbiam posmaki cytrusowe w ciastach!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
pierwszy raz słyszę leon curd sprawdzam w internecie i różne słoiki mi się ukazują a który by mi pani polecała żeby rolada wyszła dobra
proszę kliknąć w odnośnik przy składnikach.
Ewentualnie wkleję link – chodzi o wersję II https://smakinatalerzu.pl/2017/11/13/lemon-curd/
Ileż to czasu przymierzam się do przygotowania lemon curd! I ak dotąd nie zrobiłam, a Twoja rolada cudnie wygląda:)
Powiem Ci, że u mnie to wygląda tak, że im dłużej kręcę się obok jakiegoś przepisu i niby chcę zrobić, a ciągle mi z tym nie po drodze, to zawsze, ale to zawsze po zrobieniu, okazuje się, że to prawdziwy hit;)
Być może kiedyś Ty, albo Twoja Córka zrobicie lemon curd i pomyślicie podobnie:)
Bardzo lubię cytrusowe ciasta, a ta rolada wygląda przepięknie 🙂
W mojej ocenie jedno z lepszych cytrynowych ciast jakie jadłam. Jeśli lubisz cytrusowe ciasta jestem pewna, że by Ci smakowała:)
bardzo często okazuje się, że najprostsze jest najsmaczniejsze! idealna rolada:)
To prawda:) w prostocie siła;)
Jaka duża blaszka?
Duża blaszka z wyposażenia piekarnika. Ciasto biszkoptowe powinno być rozlane na dużą powierzchnię jak najcieńszą warstwą.
Dzień Dobry.Droga pani prosze mi wytlumaczc co to znaczy 2/3 szklanki. Pozdrawiam.
Chodzi o dwie trzecie szklanki.
Witam, jako wymiar blachy? Wiem, że z wyposażenia piekarnika, ale są węższe i szersze i piekarniki, ja mam szerokość 60cm kuchenkę z piekarnikiem. Czy ta blacha będzie ok? Nie za duża? Pozdrawiam
Moja blaszka ma 45 cm szerokości.
Pozdrawiam
Pyszna rolada 🙂 mam jednak problem/ krem wypływa przy zawijaniu, jakby było go za dużo / lub byłby zbyt płynny – dać go do lodówki ?
Dziękuję za skorzystanie z przepisu.
Krem nie powinien być zbyt płynny – niestety czasami tak się dzieje, przy zbyt długim miksowaniu mascarpone.