Naleśniki pomarańczowe
Chciałoby się rzec, że podwójnie pomarańczowe, gdyż smak ten znajdziemy zarówno w nadzieniu, jak i w samym naleśniku. Dopełnienie smaku stanowi polewa czekoladowa, która moim zdaniem świetnie komponuje się z całością. Jeśli lubicie pomarańcze, a jeszcze nie jedliście naleśników o tymże smaku, zachęcam do wypróbowania.
Naleśniki:
- 1 1/2 szklanki mąki
- szklanka mleka
- szklanka soku pomarańczowego (ja użyłam z kartonika)
- skórka starta z 1 pomarańczy
- jajko
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- olej
Nadzienie:
- 1/4 szkl. cukru
- 3 pomarańcze / lub po prostu pomarańczowy dżem
Polewa:
- czekolada mleczna
- ok 2-3 łyżki śmietany kremówki
Składniki na ciasto miksujemy. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy cieniutkie naleśniki.
Wyszorowane i sparzone pomarańcze obieramy i pozbawiamy białych błonek.
W rondelku karmelizujemy cukier. Dokładamy pomarańcze i dusimy kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Nadzienie wykładamy na naleśniki. Dowolnie zwijamy. Polewamy polewą (czekolada rozpuszczona z odrobiną śmietany kremówki).