Ucierane ciasto cynamonowo-rumowe ze śliwkami

Ciasto ucierane cynamonowo-rumowe ze śliwkami to prosty i szybki wypiek, który sprawdzi się na co dzień, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Pachnie cynamonem, ma delikatny aromat rumu i bardzo dobrze komponuje się ze śliwkami. Jeśli akurat nie masz śliwek, możesz zastąpić je jabłkami. Myślę, że efekt będzie równie pyszny!

To ciasto to doskonała propozycja dla osób, które lubią proste przepisy i nie chcą spędzać w kuchni długich godzin. Przygotowanie go nie wymaga specjalnych umiejętności, ani specjalnego sprzętu. Wystarczy garnek, mikser ręczny i kilka podstawowych składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.

Ciasto jest idealne na małą blaszkę o wymiarach 20×20 cm. Najlepiej smakuje świeżo po upieczeniu, kiedy jest puszyste i najbardziej wilgotne. Następnego dnia delikatnie obsycha, ale wciąż zachowuje smak i aromat.

ucierane ciasto cynamonowo-rumowe ze śliwkami
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ciemnego rumu

Dodatkowo:

  • kilka śliwek (tyle, by zapełnić wierzch ciasta)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 30 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • opcjonalnie – garść ziaren słonecznika

Ucierane ciasto cynamonowo-rumowe ze śliwkami – wykonanie:

Ciasto:

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (składników jest niewiele, więc najlepiej sprawdzi się mikser ręczny i niewielki garnek). Dodajemy po 1 jajku, za każdym razem przez chwilę miksując. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszamy szpatułką lub miksujemy krótko na niskich obrotach miksera. Na koniec wlewamy rum, łączymy składniki krótko mieszając/miksując.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 20x20cm.

Wykończenie i pieczenie:

Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki. Układamy na wierzchu ciasta, przecięciem do góry.

Do garnka wybijamy 2 jajka, dodajemy miód i miksujemy przez kilka minut, aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodajemy kwaśną śmietanę oraz skórkę z cytryny i krótko miksujemy. Powstałą masę wylewamy na wierzch ciasta.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około godzinę. W połowie czasu pieczenia można wierzch posypać ziarnami słonecznika.

Inspiracja: slodkiefantazje.pl/przepisy/3303/rumowe-ciasto-maltanskie-ze-sliwkami-i-cynamonem