Chlebek bananowy ze skyrem

Chlebek bananowy to jedno z tych ciast, które zawsze wychodzi i nigdy się nie nudzi. Pachnie obłędnie, jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. W tej wersji wzbogacony został o kremową warstwę ze skyru, która nadała mu lekkości i delikatnego sernikowego charakteru. Dzięki temu zwykły bananowy wypiek zmienia się w coś bardziej wyjątkowego, idealny zarówno na śniadanie, do kawy, jak i jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Dojrzałe banany, odrobina cynamonu i kawałki gorzkiej czekolady sprawiają, że każdy kęs to połączenie prostoty i przyjemności.

Zobacz też przepis na pyszny keks bananowy oraz kakaowy chlebek bananowy.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany (ok. 280 g po obraniu)
  • 2 jajka
  • 80 g oleju
  • 100 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 40 g gorzkiej czekolady

Warstwa ze skyrem:

  • 200 g skyru naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 op. proszku budyniowego waniliowego (można dać mniej, około 30 g)
  • 1–2 łyżki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Chlebek bananowy ze skyrem – wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół).

Formę na keksówkę (około 30×12 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto:

Banany rozgniatamy widelcem na puree.

Do bananów dodajemy jajka, olej, cukier i ekstrakt waniliowy. Składniki mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.

Następnie dodajemy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli i cynamon. Mieszamy tylko do połączenia (najlepiej za pomocą łyżki).

Na koniec do masy dodajemy posiekaną drobno czekoladę, krótko mieszamy.

Warstwa ze skyrem:

Skyr łączymy z jajkiem, cukrem, ekstraktem waniliowym oraz proszkiem budyniowym (dałam całe opakowanie budyniu, ale moim zdaniem minimalnie mniejsza ilość (30g) będzie wystarczająca). Mieszamy do połączenia.

Złożenie ciasta i pieczenie:

Do keksówki wykładamy połowę ciasta. Na nim rozprowadzamy masę ze skyru. Dajemy pozostałe ciasto. Składniki delikatnie mieszamy ze sobą za pomocą patyczka do szaszłyków (kilka okrężnych ruchów wystarczy).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 60-70 minut (LUB do suchego patyczka).