Sałatka „pod wódeczkę”;)
Skuszona nazwą, postanowiłam przygotować taką sałatkę na imieniny mojego Taty:) W sumie nie wiem co Wam o tej sałatce napisać, bowiem prawie w ogóle jej nie skosztowałam. Rodzinka natomiast chwaliła, więc przekazuję ich pozytywną opinię:) Generalnie mix składników jest tutaj dość specyficzny – trzeba lubić i pomidory suszone i czosnek marynowany i czarne oliwki i fetę;) Wg mnie to sałatka dla odważnych:) No to…. kto się skusi?;)
- 200 g sera feta
- 1 kulka mozzarelli xl
- 1 szkl. czarnych oliwek
- 1 mały słoik marynowanych pieczarek
- 5-6 korniszonów
- kilka suszonych pomidorów
- 3/4 małego słoiczka czosnku marynowanego z ziołami
- 75 g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
Sos:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 100 ml oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Czosnek przeciskamy przez praskę do garnuszka lub słoiczka. Dodajemy sól, pieprz, musztardę, sok cytrynowy oraz miód. Dokładnie mieszamy. Cienkim strumieniem wlewamy oliwę i dalej mieszamy aż do uzyskania sosu o gładkiej, jednolitej konsystencji. Schładzamy.
Mozzarellę osączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Fetę kroimy w kostkę.
Korniszony kroimy w drobną kostkę. Suszone pomidory oraz pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Oliwki, jeśli kupiliśmy w całości, kroimy na plasterki. Czosnek również możemy pokroić na mniejsze części.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Posypujemy roztartymi w dłoniach ziołami – bazylią i oregano.
Płatki migdałowe prażymy chwilę na rozgrzanej, suchej patelni. Dodajemy do sałatki.
Sałatkę polewamy przygotowanym sosem, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, by składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Pysznie wygląda ta sałatka i na pewno świetnie smakuje 🙂
Dziękuję Aniu:)
Ciekawa nazwa i składniki 🙂 najważniejsze, że wszystkim smakowało 🙂
O tak, nazwa niejako działa jak magnes – ja też się nią skusiłam;) hehe
Jak „pod wódeczkę” to byłąm pewna, że zobaczę w niej śledzia xD
hehe wcale mnie nie dziwi Twój tok myślenia;)
Ta sałatka to co innego xD
Tak, bez śledzia żyć się nie da. Ja bym tu dodał 2 płaty „matjasa” marynowane w oliwie (lub oleju) z dużą ilością czarnego pieprzu, pokrojone w cienkie paski
świetna sałatka!!!
Cieszę się:) Lubisz wszystkie składniki?
fantastyczna, kradnę przepis
Śmiało:))
Sałatki i surówki to moja działaczka. Chętnie skorzystam z przepisu. Ekstra, aż mi ślinka pociekła
Właśnie ją szamam. Jest pyszna. ma w sobie tyle smaków,że kubki smakowe nie nadazaja ?. Chociaz nie każdego u mnie zachwyciła, ale nie wiedzą co dobre 😀 ?
To faktycznie sałatka nie dla każdego. Niezmiernie miło mi czytać, że Tobie jednak smakuje:) Jupi! 🙂 😉
Pyszna. Oryginalna. Robiłam
Szalenie się cieszę:)
Pozdrowienia!
Cześć. A moze byc bez czosnku w zalewie. Nie wiem ,gdzie go dostać. A muszę cos zrobic na cito..
Cześć. Tak, czosnek można pominąć.
Dzisiaj zrobiłam tą sałatkę bardzo ciekawy ma smak i jest pyszna
Bardzo fajna salatka dzisiaj ja zrobiłam no i nie ma majonezu super😉
Bardzo się cieszę, że smakuje.
Pozdrawiam!
Przyznam szczerze, że też się skusiłam, jednak kompletnie nie przypadła nam do gustu, mimo że składniki lubiane… jak dla mnie za słona, ta feta według mnie nie pasuje..nie wiem jak u Ciebie, ale sałatka kiepsko wyglądała po schłodzeniu… wydaje mi się, że warto przetestować wcześniej na mniejszej porcji, czy zasmakuje… pozdrawiam
Ta sałatka to kombo wyrazistych smaków i z pewnością nie jest to sałatka dla wszystkich. Pozdrawiam również.
Przepyszna.