Stripsy rybne
Dziś zapraszam Cię na coś wyjątkowego. Pyszne stripsy rybne w złocistej panierce, które zaskakują smakiem i chrupkością! To świetna alternatywa dla klasycznych kurczaków a’la KFC. Stripsy rybne są delikatne w środku, chrupiące na zewnątrz i niezwykle aromatyczne.
Tak przygotowaną rybę możesz podać na obiad w towarzystwie frytek, sosu tatarskiego i ulubionej surówki; wykorzystać do fishburgerów czy podać jako przekąskę imprezową lub danie na wigilijny stół.
Moje dziecko było zachwycone tak przygotowaną rybą. Ja zresztą też.

- około 450-600 g ulubionej ryby – u mnie miruna ze skórką
- przyprawy: granulowany czosnek, oregano, mielona papryka słodka
- sok z 1/2 małej cytryny
- sól, pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Ciasto:
- 3/4 szkl. mąki pszennej + do obtoczenia
- 1 jajko
- około 1/2 szkl. mleka
- mielona papryka ostra
Sos tatarski:
- 4 średniej wielkości ogórki konserwowe
- 1/2 czerwonej cebuli
- kilka marynowanych pieczarek
- 2 łyżeczki kaparów
- 2-3 łyżki majonezu kieleckiego
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól, pieprz
Stripsy rybne – wykonanie:
Sos tatarski:
Czerwoną cebulę, ogórka oraz pieczarki marynowane kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, jogurt grecki, musztardę i kapary. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiamy do schłodzenia.
Ryba w cieście:
Rybę rozmrażamy, dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Dzielimy na mniejsze porcje. Oprószamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, oregano i mieloną słodką papryką. Skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilka minut.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, mleko i mieloną paprykę ostrą. Mieszamy rózgą kuchenną, aż do uzyskania ciasta o gęstej konsystencji.
W przygotowanym cieście zanurzamy kawałki ryby (najlepiej po 2-3 sztuki, nie wszystkie naraz). Następnie przenosimy je pojedynczo do pojemnika wypełnionego mąką (u mnie miks tortowej i krupczatki) i potrząsamy naczyniem, aż ryba obtoczy się mąką.
Smażymy po około 3-4 minuty w głębokim tłuszczu (u mnie w tradycyjnej frytownicy, 180 stopni, do zarumienienia).
Podajemy z sosem tatarskim i np frytkami oraz ulubioną surówką.

















