Sałatka z kuskusem i kurczakiem

W ostatnim czasie to jedna z moich ulubionych sałatek. Baaardzo mi smakuje.

Kurczak, warzywa, ser sałatkowy, kuskus perłowy oraz pyszny sos. Wszystkie składniki tworzą sałatkę o niebanalnym smaku.

Przygotuj sobie taką sałatkę przy najbliższej okazji. Myślę, że nie pożałujesz.

I niech najlepszą rekomendacją będzie to, że nawet mój syn, który nie jest fanem sałatek jako takich, jadł ją i chwalił, że mu smakowała 🙂

  • 2/3 szkl. kuskusu perłowego
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka + przyprawa do gyrosa
  • 200 g pomidorków koktajlowych (polecam pomidorki premium z Lidla, są słodkie i bardzo soczyste)
  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona cebula + 1 łyżeczka cukru pudru + 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 120 g sera sałatkowego typu feta (u mnie favita)
  • garść orzechów

Sos:

  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
  • sól, pieprz do smaku

Sałatka z kuskusem perłowym i kurczakiem:

Mięso kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do gyrosa, skrapiamy łyżką oliwy. Dokładnie mieszamy.

Smażymy na rozgrzanej patelni.

Kuskus gotujemy w lekko osolonej wodzie wg czasu zamieszczonego na opakowaniu (u mnie pod przykryciem w 1.5 szklanki wody, na malusieńkim ogniu, przez około 12-15 minut.).

Czerwoną cebulę kroimy w kostkę, oprószamy 1 łyżeczką cukru pudru. Odstawiamy na kilka minut, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy ocet jabłkowy i ponowie odstawiamy na kilka minut, do zamarynowania. Odcedzamy.

Pomidorki kroimy na pół.

Ogórka kroimy w kostkę (u mnie bez skórki i gniazda nasiennego).

Ser kroimy w kostkę.

W garnuszku łączymy składniki na sos: olej, sok z cytryny, miód oraz musztardę francuską. Mieszamy, aż otrzymamy sos o jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, dodajemy sos oraz posiekane orzechy.