Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka z kuskusem perłowym i tuńczykiem. Możesz przygotować ją w wersji warstwowej lub wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

Zamiast ogórków możesz wykorzystać kukurydzę z puszki.

  • około 130-150 g kuskusu perłowego
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 4-5 jajek
  • 2 garście tartego sera np gouda
  • 4-5 ogórków konserwowych

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Kuskus gotujemy w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu (uwaga, by go nie rozgotować, gotujemy na malutkim ogniu).

Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.

Tuńczyka odsączamy z zalewy.

Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka trzemy na drobnych, a białka na dużych oczkach tarki.

Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.

W szklanej salaterce układamy warstwowo:

  • kuskus
  • trochę sosu
  • ogórki konserwowe
  • tarty ser
  • trochę sosu
  • tuńczyk
  • pozostały sos
  • białka
  • żółtka