Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Sałatka z kuskusem perłowym i tuńczykiem. Możesz przygotować ją w wersji warstwowej lub wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
Zamiast ogórków możesz wykorzystać kukurydzę z puszki.
- około 130-150 g kuskusu perłowego
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 4-5 jajek
- 2 garście tartego sera np gouda
- 4-5 ogórków konserwowych
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Kuskus gotujemy w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu (uwaga, by go nie rozgotować, gotujemy na malutkim ogniu).
Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.
Tuńczyka odsączamy z zalewy.
Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka trzemy na drobnych, a białka na dużych oczkach tarki.
Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
W szklanej salaterce układamy warstwowo:
- kuskus
- trochę sosu
- ogórki konserwowe
- tarty ser
- trochę sosu
- tuńczyk
- pozostały sos
- białka
- żółtka