Kuleczki kawowo-biszkoptowe z nutellą

Ostatnio zrobiłam przepyszne ciasteczka bez pieczenia, które z miejsca skradły serce moje i moich bliskich. Kuleczki kawowo-biszkoptowe z nutellą, bo o nich mowa, w smaku przypominają małe pralinki tiramisu. Połączenie kawy, mascarpone i podłużnych biszkoptów daje smak, któremu ciężko się oprzeć.

Dodatkowym, słodkim akcentem w środku jest odrobina nutelli, która świetnie uzupełnia kawową nutę i nadaje ciasteczkom kremowej słodyczy. Jest to dodatek, który dodaje atrakcyjności, ale z całą pewnością NIE JEST niezbędny. Jeśli chcesz, możesz go pominąć. Nie rezygnowałabym jednak z dodatku posiekanych orzeszków ziemnych, którymi obtacza się gotowe kuleczki. To chrupiące, lekko słone dopełnienie całości.

Kuleczki kawowo-biszkoptowe a’la tiramisu to deser szybki, prosty i idealny na każdą okazję. Warto pamiętać, że z uwagi na wykorzystane składniki najlepiej smakuje porządnie schłodzony, dlatego koniecznie przechowuj je w lodówce. Wyjmij je z niej tuż przed samym podaniem, wówczas zarówno smak jak i konsystencja będą zdecydowanie najlepsze.

Dlaczego warto zrobić kuleczki kawowo-biszkoptowe z nutellą?

  • Bez pieczenia (szybki deser bez włączania piekarnika)
  • Tylko kilka składników (większość z nich pewnie masz już w swojej kuchni)
  • Smak tiramisu w poręcznej formie ciasteczek na jeden kęs
  • Idealne do kawy i na słodki poczęstunek

źródło inspiracji: www.youtube.com/watch?v=C1k1Wm3YfXs

  • około 100-120 g nutelli (ja nie wykorzystałam całej porcji)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 220-250 g podłużnych biszkoptów savoiardi/kocie języczki
  • 250 g mascarpone
  • 40-50 g cukru pudru
  • 120 g orzeszków ziemnych (u mnie prażone, solone)

Kulki kawowo-biszkoptowe wykonanie:

Nutellę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na deskę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia) nieduże okręgi. Odstawiamy do zamrażarki (najlepiej przygotować dzień wcześniej. Po kilkugodzinnym schłodzeniu można przełożyć do woreczka lub pojemnika i ponownie odstawić do zamrażarki).


Kawę zalewamy około 50-60 ml ciepłej wody, mieszamy.

Biszkopty miksujemy w rozdrabniaczu na piach (najlepiej partiami). Przekładamy do miski i łączymy z cukrem pudrem, kawą oraz serkiem mascarpone. Mieszamy łyżką lub ugniatamy rękoma do uzyskania jednolitego ciasta.

Odrywamy po kawałku ciasta i rozpłaszczamy go w dłoniach na płaski placek, na środku umieszczamy schłodzoną nutellę. Formujemy okrągłe ciasteczko, zamykając nutellę w środku.

UWAGA! nutella z czasem zacznie się ogrzewać, dlatego w trakcie szykowania ciasteczek najlepiej odkładać po kilka sztuk np na talerzyk, a pozostałe trzymać w lodówce/zamrażarce.

Orzeszki ziemne miksujemy w rozdrabniaczu (nie na piach, powinny zostać większe kawałki. Najlepiej robić to pulsacyjnie). Przesypujemy je do miseczki i obtaczamy w nich każdą kulkę.

Przechowujemy w lodówce (ciasteczka miękną mocno w temperaturze pokojowej, dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki bezpośrednio przed spożyciem).