Sernik z makiem
Sernik z makiem, mleczkiem skondensowanym oraz irysami. Na kruchym cieście posmarowanym marmoladą.
Zniknął u nas do ostatniego kawałeczka. Szczególnie mocno upodobał go sobie mój Syn.
Mleczka skondensowanego nie dałam całego (odłożyłam około 70 g, widoczne na zdjęciu). Mak planowałam dać zwykły, ale już w trakcie przygotowań okazało się, że mam tylko mielony, zaś cukierki również kupiłam złe, bo myślałam, że irysy są tylko z makiem, a miałam mleczne 😉 mimo to ciasto wyszło na tyle dobre, że zniknęło do ostatniego okruszka.
Sernik inspirowany tym przepisem: www.youtube.com/watch?v=Ze6r6SlZpts
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g cukru drobnego
- 1 jajko
- nieco mniej niż 1/2 szkl. oleju
- 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (dodajemy wg potrzeby)
Dodatkowo:
- 150 g marmolady
Masa serowa:
- 1 kg sera
- 1 puszka skondensowanego mleczka słodzonego
- 4 jajka
- 2 op. budyniu śmietankowego, bez cukru
- 3-4 łyżki maku
- około 10-15 cukierków irysów (przez przypadek kupiłam mleczne, lepsze byłyby takie z makiem)
Mąkę przesiewamy do miski z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dodajemy cukier, jajko oraz olej. Początkowo mieszamy łyżką. W razie potrzeby dodajemy gęstą, kwaśną śmietanę (proponuję zacząć od 1 łyżki). Wyrabiamy gładkie ciasto (będzie nieco tłuste). Dzielimy je na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3.
Większą część ciasta wykładamy na spód blaszki o wymiarach 21×28 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Można ugnieść dłońmi, lub rozwałkować.
W misie miksera umieszczamy składniki na masę serową: twaróg, całe jajka, proszek budyniowy oraz mleczko skondensowane. Miksujemy krótko, tylko do połączenia (u mnie, w mikserze planetarnym przez około 20-30 sekund). Na koniec dodajemy mak oraz pokruszone na mniejsze kawałki cukierki.
Ciasto smarujemy marmoladą, wylewamy na nie masę serową. Na wierzchu rozkładamy pozostałe ciasto (najlepiej rwać małe kawałki i nieco rozpłaszczyć je w dłoniach; ciastem nie pokrywamy całej powierzchni).
Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.