Surówka z marchewki z rodzynkami i słonecznikiem
Surówka z marchewki z rodzynkami i słonecznikiem. Prosta do przygotowania i smaczna. Słodka od marchewki, miodu i rodzynek. Z dodatkiem chrupiącego, prażonego słonecznika.
My najczęściej jadamy surówkę z marchewki ze śmietaną, ale wersja z miodem, olejem i sokiem z cytryny jest równie smaczna.
na 3 porcje:
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 2-3 łyżki rodzynek
- garść łuskanego słonecznika
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
Marchewki obieramy i trzemy na drobnych oczkach tarki. Jabłko trzemy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy 1 łyżką soku z cytryny.
Rodzynki zalewamy w szklance wrzącą wodą, odstawiamy na 1-2 minutki, odcedzamy. Dodajemy, wraz z łuskanym słonecznikiem (można go wcześniej chwilę uprażyć na patelni) do marchewki z jabłkiem.
Sok z cytryny łączymy z miodem i olejem. Mieszamy, aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Dodajemy do pozostałych składników.