Surówka z marchewki z rodzynkami i słonecznikiem

Surówka z marchewki z rodzynkami i słonecznikiem. Prosta do przygotowania i smaczna. Słodka od marchewki, miodu i rodzynek. Z dodatkiem chrupiącego, prażonego słonecznika.

My najczęściej jadamy surówkę z marchewki ze śmietaną, ale wersja z miodem, olejem i sokiem z cytryny jest równie smaczna.

na 3 porcje:

  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • garść łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Marchewki obieramy i trzemy na drobnych oczkach tarki. Jabłko trzemy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy 1 łyżką soku z cytryny.

Rodzynki zalewamy w szklance wrzącą wodą, odstawiamy na 1-2 minutki, odcedzamy. Dodajemy, wraz z łuskanym słonecznikiem (można go wcześniej chwilę uprażyć na patelni) do marchewki z jabłkiem.

Sok z cytryny łączymy z miodem i olejem. Mieszamy, aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Dodajemy do pozostałych składników.