Fasolka szparagowa z fetą i suszonymi pomidorami

Fasolka szparagowa to jeden z naszych ulubionych dodatków do obiadu. Chętnie sięgamy po cienką, delikatną fasolkę z tygodnia francuskiego w Lidlu (zawsze robię jej spory zapas, gdy tylko się pojawi). W sezonie jednak zdecydowanie warto postawić na świeżą fasolkę, bo smakuje jeszcze lepiej i idealnie sprawdza się w prostych, letnich daniach. Tym razem u mnie na obiad fasolka szparagowa z fetą i suszonymi pomidorami oraz czarnymi oliwkami i posiekaną szalotką. Całość skropiłam oliwą i posypałam sezamem. Tyle wystarczyło.

Wyszło wyśmienicie, lekko, aromatycznie i bardzo letnio. To świetna propozycja nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również jako samodzielna sałatka na kolację czy spotkanie z przyjaciółmi. Polecam spróbować!


A jeśli jesteś fanem fasolki szparagowej polecam Ci również przepisy na:

Fasolkę szparagową po katalońsku

Ziemniaki smażone z fasolka szparagową i papryką

Fasolkę szparagową w pomidorowym sosie

Zapiekankę ziemniaczaną z jajkami i fasolką szparagową

Cudowny makaron z kurczakiem, cukinią i fasolką szparagową w sosie curry

fasolka szparagowa z parówkami i ryżem

Kuskus z kurczakiem i fasolką szparagową

  • 350-400 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej
  • 1-2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów (z zalewy; u mnie CA’BERTA, polecam)
  • 10 czarnych oliwek
  • około 80 g sera sałatkowego typu feta/favita
  • 1 szalotka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, cukier
  • ziarna sezamu do posypania – opcjonalnie

Fasolka szparagowa z fetą i suszonymi pomidorami – wykonanie:

Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzamy.

Suszone pomidory kroimy w kostkę.

Oliwki kroimy na plasterki.

Szalotkę kroimy w drobną kostkę.

Ser feta/favita kroimy w kostkę.

Składniki łączymy ze sobą w misce. Skrapiamy oliwą z oliwek. Oprószamy szczyptą soli i pieprzu.

Opcjonalnie można posypać ziarnami sezamu.