Tortilla z kurczakiem i szpinakiem
Tortilla z kurczakiem i szpinakiem w wersji pomidorowo-śmietankowej, z sosem na bazie śmietankowego serka kanapkowego oraz koncentratu pomidorowego.
- 3 tortille
- 400 g polędwiczek z kurczaka + ulubione przyprawy (u mnie przyprawa do shoarmy)
- około 80 g świeżego szpinaku baby
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 80-100 g serka kanapkowego, śmietankowego (typu Almette)
- 30 g koncentratu pomidorowego
- około 100 g tartego sera (np mozzarelli)
- oliwa
- sól, pieprz
Tortilla z kurczakiem i szpinakiem – krok po kroku:
Polędwiczki z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawami, następnie smażymy na rozgrzanej oliwie.
Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy pokrojony na plasterki czosnek. Krótko smażymy.
Dokładamy szpinak, smażymy przez chwilę (aż szpinak zwiędnie).
Następnie dodajemy koncentrat z serkiem kanapkowym.
Podgrzewamy całość aż utworzy się jednolity sos.
Na koniec dokładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Podgrzewamy przez około 1 minutkę i zdejmujemy z palnika.
Gotowe nadzienie rozdzielamy pomiędzy 3 tortille, każdą posypujemy garścią tartego sera
Tortille zwijamy jak krokiety. Obsmażamy na rozgrzanej, suchej patelni.