„Szarlotka” – bez pieczenia
Bez względu na to czy swoją przygodę z pieczeniem rozpoczęliście lata temu, czy dopiero stawiacie w kuchni pierwsze kroki, polecam Wam to ciasto bez pieczenia.
Myślę, że w kategorii tych szybkich i prostych nie ma sobie równych:) Poważnie! Od dłuższej chwili zastanawiam się czy kiedykolwiek zrobiłam ciasto prostsze i odpowiedź jest przecząca:) Do tego całkiem nieźle smakuje. I choć nazwanie tego deseru szarlotką jest nieco na wyrost, to jednak zdecydowanie warto go sobie przygotować:)
- 5 dużych, twardych jabłek (u mnie jonaprince grójeckie)
- 500 g serka mascarpone
- około 1 łyżka cukru pudru do smaku – opcjonalnie
- sok z połowy małej cytryny
- ok 500 g herbatników
- 150g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1/4 szkl. mleka
Obrane jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach. Od razu skrapiamy je sokiem z cytryny i miksujemy z mascarpone. Jeśli jabłka są mało słodkie, możemy dodać cukier puder do smaku.
Na dnie blaszki (21x28cm) rozkładamy herbatniki. Następnie wykładamy 1/3 masy, wyrównujemy. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Ponownie rozprowadzamy 1/3 masy, znów herbatniki, reszta masy. Ostatnią warstwę powinny stanowić herbatniki.
Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do rondelka. Dodajemy olej kokosowy i wlewamy mleko. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia się czekolady. Polewę rozprowadzamy po herbatnikach.
Schładzamy w lodówce.
Uwagi: Jeśli wykorzystujemy mocno soczyste jabłka, warto przed zmiksowaniem ich z mascarpone, lekko odcisnąć nadmiar soku.
To taka nietypowa szarlotka… ma coś z sernika bo jest serek… wyglada genialnie i jej smak z pewnością również zachwyca 😉
Dziękuję:) Osobiście nazwa „szarlotka” też do końca mi nie pasuje, dlatego włożyłam ją w cudzysłów;)
Nazwa nie jest ważna… liczy się smak 😀
Jak zwał, tak zwał; ważne, że jest pysznie 🙂
Dokładnie!:) Smak najważniejszy:)
świetny przepis, to ciasto wygląda obłędnie! 🙂
Bardzo dziękuję:)
Smakowite to ciasto 🙂
Miło mi, dziękuję:)
Bardzo lubię szarlotki, a ta wygląda bardzo apetycznie 🙂
Ze smakiem szarlotki co prawda ma niewiele wspólnego, ale w kategoriach szybkich i prostych ciast z jabłkami jest całkiem niezłe:)
czy zamiast jablek mozna dodac inne owoce? np mrozone maliny?
Pozdrawiam
Szczerze mówiąc nie próbowałam z innymi owocami. Z pewnością smak nie będzie już ten sam, no i nie jestem pewna konsystencji (mrożone owoce musiałyby być wpierw dobrze rozmrożone i osączone np na ręczniku papierowym, by w razie czego herbatniki nie namokły za bardzo). Również serdecznie pozdrawiam:) Jeśli zdecyduje się Pani zrobić, proszę – w miarę możliwości – dać znać jak wyszło:)
Witaj Ewo. Zrobiłam właśnie „szarlotke” super przepis na szybkie ciacho. Pozdrawiam Edyta.
O, jakże się cieszę!:) I dziękuję za pozostawiony komentarz:) Pozdrawiam
Przepisu na szarlotkę bez pieczenia jeszcze nie widziałem. Ciasto wyszło lepsze niż się spodziewałem. Już zapisuje w moich ulubionych przepisach 🙂
Jest mi niezmiernie miło, że ciasto smakowało i trafiło na listę ulubionych przepisów:) Super! Dziękuję również za komentarz i miłe słowa:)
Niestety mnie i mojej rodzinie nie smakowala.Jablka w polaczeniu z serkiem mascarpone nie daja dobrego smaku. Osobiscie nie polecam
Dziękuję za skorzystanie z przepisu i podzielenie się opinią. Przykro mi jednak, że ciasto nie spełniło oczekiwań.
Zrobiłam – pełen sukces. Wszystkim smakowało, ulepszyłam 🙂 dodałam rodzynki.
Super!:) Rodzynki to świetny pomysł:)
Czy budyniem smietankowym moznaby zastapic mascarpone?
Niestety. Przede wszystkim to już nie byłby ten sam smak. Poza tym, nie jestem pewna jak zachowałby się budyń po dodaniu jabłek – nie zrobiłby się przypadkiem zbyt wodnisty??