Rogaliki z twarogowo-bananowym nadzieniem
Myślę, że śmiało mogę założyć, że te maślane rogaliki z twarogowo-bananowym nadzieniem z miejsca pokocha cała Twoja rodzina. Są przepyszne. Takie na świeżo smakują super, ale jeszcze lepsze są na następny dzień, kiedy całość przestygnie i połączy się smakiem.
Ciasto powstaje poprzez połączenie masła, kwaśnej śmietany oraz mąki, zaś nadzienie to wymieszany z cukrem twaróg i rozgnieciony na puree banan.
Mówię Ci, pychota!

Ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g gęstej, kwaśnej śmietany wiejskiej, 18%
- 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g mąki pszennej + do podsypania
- 1 łyżka cukru pudru
Nadzienie:
- 150 g twarogu półtłustego (klinek)
- 1 duży banan
- 80-100 g cukru pudru
Rogaliki z twarogowo-bananowym nadzieniem – wykonanie:
Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy kwaśną śmietanę w temperaturze pokojowej (najlepiej po 1 łyżce) i ucieramy dalej, do połączenia. Na koniec obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy cukier puder oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania gęstego ciasta.
Gotowe ciasto przekładamy do woreczka lub owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia (na około 30-40 minut).
Banana rozgniatamy widelcem na pure. Dodajemy cukier puder oraz pokruszony twaróg, mieszamy (nie mieszamy zbyt intensywnie, tylko delikatnie. Jeśli masa wyda Ci się zbyt rzadka, dodaj jeszcze trochę twarogu i/lub wstaw masę na kilka minut do zamrażarki).
Ze schłodzonego ciasta odrywamy kawałki i formujemy je w kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego. Lekko oprószamy mąką, po czym wałkujemy na podłużny placek (owal). Na środek dajemy mniej więcej łyżeczkę nadzienia twarogowo-bananowego. Dokładnie zlepiamy krawędzie ciasta (uważaj, by nie zmoczyć krawędzi ciasta nadzieniem). Formujemy kształt rogalika i układamy go, łączeniem do dołu, na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (u mnie wyszły 2 blaszki rogalików).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut (do zarumienienia).
Rogaliki można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.















www.say7.info/cook/recipe/1363-Pechene.html