Makaronowa sałatka z salami
Lekka sałatka makaronowa z warzywami, mozzarellą i salami. Zamiast majonezowego sosu, sos na bazie oliwy, musztardy i soku z cytryny. Mnie osobiście tego majonezu brakowało i pewnie za drugim razem podam ją właśnie z sosem majonezowym (być może również z musztardą lub z ketchupem).
Sałatka jest lekka, jest w niej sporo warzyw.
Nie pomijajcie dodatku posiekanych ziół.
- 250 g ulubionego makaronu
- 1 czerwona papryka
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 5 ogórków konserwowych
- 80 g salami
- 1 kulka mozzarelli
- posiekana dymka oraz natka pietruszki
Sos:
- 4 łyżki oleju/oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny (do smaku, zacznij od 1 łyżeczki)
- sól, pieprz
Makaron gotujemy na al dente wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy.
Pomidorki kroimy na pół.
Paprykę kroimy w drobną kostkę.
Cebulę kroimy w piórka. Przelewamy ją na sicie najpierw wrzącą, a następnie zimną wodą.
Ogórki kroimy na półplasterki (jeśli są duże, to na paseczki lub w kostkę).
Salami kroimy na paseczki.
Mozzarellę odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę (można wykorzystać też mini mozzarellę i każdą kulkę przekroić na pół).
Do słoiczka lub szklanki wlewamy olej, dodajemy sok z cytryny oraz musztardę, dokładnie mieszamy, aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą.