Makaronowa sałatka z salami

Lekka sałatka makaronowa z warzywami, mozzarellą i salami. Zamiast majonezowego sosu, sos na bazie oliwy, musztardy i soku z cytryny. Mnie osobiście tego majonezu brakowało i pewnie za drugim razem podam ją właśnie z sosem majonezowym (być może również z musztardą lub z ketchupem).

Sałatka jest lekka, jest w niej sporo warzyw.

Nie pomijajcie dodatku posiekanych ziół.

  • 250 g ulubionego makaronu
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 5 ogórków konserwowych
  • 80 g salami
  • 1 kulka mozzarelli
  • posiekana dymka oraz natka pietruszki

Sos:

  • 4 łyżki oleju/oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny (do smaku, zacznij od 1 łyżeczki)
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy na al dente wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy.

Pomidorki kroimy na pół.

Paprykę kroimy w drobną kostkę.

Cebulę kroimy w piórka. Przelewamy ją na sicie najpierw wrzącą, a następnie zimną wodą.

Ogórki kroimy na półplasterki (jeśli są duże, to na paseczki lub w kostkę).

Salami kroimy na paseczki.

Mozzarellę odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę (można wykorzystać też mini mozzarellę i każdą kulkę przekroić na pół).

Do słoiczka lub szklanki wlewamy olej, dodajemy sok z cytryny oraz musztardę, dokładnie mieszamy, aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą.