Szaszłyki z indykiem, kiełbasą i halloumi

Zapraszam na obłędnie pyszne szaszłyki. Uwielbiamy je w tym połączeniu – indyk, kiełbasa drobiowa, halloumi, czerwona papryka, czerwona cebula, pieczarka i… do niektórych szaszłyków dołożyłam, tak dla hecy, rzodkiewkę i okazało się, że wyszło super smacznie.

Szaszłyki podałam z surówką z kapusty pekińskiej z jabłkiem pokrojonym w kostkę, cebulą oraz pestkami dyni i słonecznikiem, a całość wymieszana z dressingiem balsamicznym. Pyyyyycha!

  • 2 polędwiczki z indyka + ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, odrobina curry oraz odrobina imbiru)
  • około 200 g kiełbasy z piersi kurczaka
  • 1 op. sera halloumi
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 6 twardych pieczarek (u mnie brązowe)
  • 6 rzodkiewek – opcjonalnie

Polędwiczki kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi przyprawami i skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy do smażenia, mieszamy. Odstawiamy na jakiś czas do zamarynowania.

Paprykę kroimy w większą kostkę.

Cebulę kroimy na grubsze kawałki.

Pieczarkom odkrawamy nóżkę.

Kiełbasę kroimy na plasterki (ale nie za cienkie).

Ser halloumi kroimy w grubą kostkę (na plasterki, a następnie każdy na pół). Skrapiamy niewielką ilością oliwy.

Na szpadki (lub wcześniej namoczone patyczki do szaszłyków) nabijamy naprzemiennie wszystkie składniki: mięso, cebulę, pieczarkę, halloumi, paprykę, kiełbasę i jeśli dodajesz – rzodkiewkę

(ja dawałam po kilka kawałków mięsa, kiełbasy i papryki oraz po 1 kawałku cebuli, pieczarki i do dwóch szaszłyków dodatkowo po 1 rzodkiewce. Kilka szaszłyków miało po 1, a kilka po 2 kawałki halloumi; w sumie po wykorzystaniu wszystkich składników wyszło mi 7 szaszłyków).

Gotowe szaszłyki grillujemy lub pieczemy (ja piekłam partiami we frytownicy beztłuszczowej, na ustawieniach: 180 stopni, przez około 12-14 minut.

Uwaga! Czas pieczenia może być różny dla różnych urządzeń, a także zależny będzie od wielkości kawałków mięsa.