Piersi kurczaka pieczone na szpinakowym sosie z pieczarkami

Piersi kurczaka z serem cheddar pieczone na szpinakowo-pieczarkowym sosie.

Sos mnie zachwycił. Mięso wyszło fajne, aczkolwiek to po prostu pieczona pierś kurczaka z serem. Grunt, to nie przesuszyć mięsa (ja sprawdzam termometrem kuchennym. Miałam 2 malutkie piersi i jedną większą, te mniejsze wyjęłam 5 minut wcześniej, bo duża jeszcze nie była gotowa, a nie chciałam, by małe się przesuszyły).

Szpinak w trakcie pieczenia traci kolor i robi się znacznie ciemniejszy, co nie wygląda spektakularnie, za to smakuje wybornie. W połączeniu z pieczarkami – dla mnie sztos.

2-3 porcje:

  • 2-3 niezbyt duże filety z kurczaka + ulubione przyprawy
  • 300 g pieczarek, u mnie brązowe
  • 1 cebula
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1-2 łyżki serka kanapkowego, śmietankowego
  • 2 plasterki sera cheddar
  • granulowany czosnek
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
  • masło klarowane/oliwa

Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przez chwilę smażymy na niewielkim ogniu.

Dokładamy pieczarki (ja miałam małe, pokroiłam je na ćwiartki; jeśli Twoje są duże możesz pokroić je na półplasterki).

Smażymy do lekkiego zarumienienia. Doprawiamy solą oraz mieloną słodką papryką.

Pod koniec dodajemy szpinak.

Smażymy do czasu aż szpinak „zwiędnie”, a wszelkie płyny odparują z patelni (jeśli nagle pojawi się dużo soków, zgarnij szpinak na boki patelni, by nie zmięknął zbyt szybko).

Dodajemy twarożek i dokładnie mieszamy.

Gotowy sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem.

Piersi kurczaka nacinamy z wierzchu. Doprawiamy ulubionymi przyprawami (u mnie sól, pieprz, curry, granulowany czosnek i mielona słodka papryka). Skrapiamy oliwą i wcieramy przyprawy w mięso.

W przygotowane nacięcia wkładamy pokrojony na paseczki ser cheddar.

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy sos szpinakowo-pieczarkowy, na nim układamy mięso.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 30-40 minut (czas zależny będzie od wielkości kurczaka).

Podajemy z ziemniakami, bulgurem lub ryżem.