Piersi kurczaka pieczone na szpinakowym sosie z pieczarkami
Piersi kurczaka z serem cheddar pieczone na szpinakowo-pieczarkowym sosie.
Sos mnie zachwycił. Mięso wyszło fajne, aczkolwiek to po prostu pieczona pierś kurczaka z serem. Grunt, to nie przesuszyć mięsa (ja sprawdzam termometrem kuchennym. Miałam 2 malutkie piersi i jedną większą, te mniejsze wyjęłam 5 minut wcześniej, bo duża jeszcze nie była gotowa, a nie chciałam, by małe się przesuszyły).
Szpinak w trakcie pieczenia traci kolor i robi się znacznie ciemniejszy, co nie wygląda spektakularnie, za to smakuje wybornie. W połączeniu z pieczarkami – dla mnie sztos.
2-3 porcje:
- 2-3 niezbyt duże filety z kurczaka + ulubione przyprawy
- 300 g pieczarek, u mnie brązowe
- 1 cebula
- 250 g świeżego szpinaku
- 1-2 łyżki serka kanapkowego, śmietankowego
- 2 plasterki sera cheddar
- granulowany czosnek
- mielona papryka
- sól, pieprz
- masło klarowane/oliwa
Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przez chwilę smażymy na niewielkim ogniu.
Dokładamy pieczarki (ja miałam małe, pokroiłam je na ćwiartki; jeśli Twoje są duże możesz pokroić je na półplasterki).
Smażymy do lekkiego zarumienienia. Doprawiamy solą oraz mieloną słodką papryką.
Pod koniec dodajemy szpinak.
Smażymy do czasu aż szpinak „zwiędnie”, a wszelkie płyny odparują z patelni (jeśli nagle pojawi się dużo soków, zgarnij szpinak na boki patelni, by nie zmięknął zbyt szybko).
Dodajemy twarożek i dokładnie mieszamy.
Gotowy sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem.
Piersi kurczaka nacinamy z wierzchu. Doprawiamy ulubionymi przyprawami (u mnie sól, pieprz, curry, granulowany czosnek i mielona słodka papryka). Skrapiamy oliwą i wcieramy przyprawy w mięso.
W przygotowane nacięcia wkładamy pokrojony na paseczki ser cheddar.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy sos szpinakowo-pieczarkowy, na nim układamy mięso.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 30-40 minut (czas zależny będzie od wielkości kurczaka).
Podajemy z ziemniakami, bulgurem lub ryżem.