Tosty francuskie
Jeśli po przygotowaniu domowych bułek majonezowych zostaną Ci pojedyncze sztuki, nie wyrzucaj ich. Zamiast tego przygotuj z nich tosty francuskie. Są przepyszne! Jest to naprawdę świetny sposób na danie pieczywu drugiego życia. Efekt? Chrupiące, lekko słodkie i przepyszne tosty, które wszystkim smakują.
Od czasu do czasu lubię upiec domowe bułeczki i muszę przyznać, że te majonezowe należą do jednych z moich ulubionych. Najlepiej smakują oczywiście w dniu pieczenia, gdy są jeszcze świeże i mięciutkie. Na drugi dzień można poczuć, że nie są już tak idealne. Właśnie wtedy doskonałym pomysłem jest przygotowanie z nich tostów francuskich. Przyznam Ci się, że odkąd spróbowałam tej wersji, mam ochotę piec bułeczki częściej, właśnie z myślą o tostach 🙂
Oczywiście nie musisz ograniczać się wyłącznie do bułek majonezowych. Jeśli nie przepadasz za pieczeniem, możesz wykorzystać inne pieczywo. Doskonale sprawdzi się np. grubo krojona chałka, bułka paryska, bawarska czy maślana. Co ważne, najlepiej, aby były kupione poprzedniego dnia, bo takie lekko czerstwe pieczywo idealnie wchłania mleczno-jajeczną mieszankę i pięknie się zapieka.
Podsumowując, tosty francuskie z bułek majonezowych to szybki i smaczny pomysł na śniadanie, kolację czy nawet deser, który pozwala sprytnie wykorzystać pieczywo z dnia poprzedniego. Dzięki temu nic się nie marnuje, a Ty masz w kilka chwil pyszny, domowy posiłek.

- 2-3 bułki majonezowe/ chałka/ bułka maślana/ bułka bawarska lub inne czerstwe pieczywo
- 2-3 jajka
- około 30 g śmietanki 30%
- 1/2 op. cukru wanilinowego (a najlepiej cukier z prawdziwą wanilią)
- szczypta cynamonu
- masło klarowane
Tosty francuskie – wykonanie:
Jajka wybijamy na głęboki talerz, mieszamy rózgą lub widelcem ze śmietanką, cukrem oraz cynamonem.
Bułki kroimy na grube kromki.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kromki pieczywa zanurzamy z obu stron w mieszance jajecznej, po czym smażymy na średniej mocy palnika, z obu stron do zezłocenia.
Tosty francuskie smakują dobrze same w sobie, ale jeśli chcesz podać je w wersji „na bogato”, posmaruj każdą kromkę odrobiną pasty pistacjowej i oprósz płatkami migdałowymi. Świetnie sprawdzi się też dodatek owoców jagodowych 😉




