Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pieczarkami
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pieczarkami, to pyszny pomysł na szybki obiad. Tuńczyka możesz dać mniej (1 puszkę), ale w większej ilości jest fajnie wyczuwalny (ja lubię 🙂 )
Składniki
- 250-300 g ulubionego makaronu
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 300 g brązowych pieczarek
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 garście tartego sera cheddar
- 1 szkl. mrożonego zielonego groszku
- 1 szkl. śmietanki 30%
- 1. op. zupy cebulowej (proszek)
- sól, pieprz do smaku
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy.
Groszek zielony gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki na plasterki lub w ćwiartki. Smażymy na rozgrzanej na patelni, niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec oprószamy szczyptą soli i mielonej słodkiej papryki.
Do garnka z makaronem dodajemy ugotowany groszek, pieczarki z cebulą, odsączonego z zalewy i rozdrobnionego widelcem tuńczyka oraz garść tartego sera. Mieszamy.
Składniki zalewamy śmietanką wymieszaną z proszkiem zupy cebulowej (dodatkowo można doprawić szczyptą soli i pieprzu). Dokładnie mieszamy.
Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wierzch posypujemy garścią tartego sera.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.