Grysikowiec z musem truskawkowym i lekką pianką – bez pieczenia

Dość nieoczywiste ciasto bez pieczenia. Dla mnie łączące niejako dwie pory roku – lato i jesień. Lato to oczywiście  mus owocowy, oraz lekka pianka, zaś jesień to nutellowa masa grysikowa. Całościowo bardzo fajna kompozycja, choć czegoś jakby tu brakowało….

Masa grysikowa:

  • 650 ml mleka
  • 120 g masła
  • 3 pełne łyżki Nutelli
  • 90 g kaszy manny
  • 1 łyżka cukru

Masa truskawkowa:

  • 700-750 g truskawek
  • 350 ml + 100 ml wody
  • 100 g cukru
  • 90 g mąki ziemniaczanej

Masa jogurtowa:

  • 700 ml jogurtu greckiego
  • 200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 4 łyżki musu truskawkowego (odłożone z masy truskawkowej)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 20 g żelatyny
  • 70 ml wody

Dodatkowo:

  • 250 g herbatników

Herbatniki wykładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm).

Do większego rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz nutellę. Podgrzewamy całość na niewielkim ogniu, aż do połączenia składników (rozpuszczenia cukru, roztopienia masła). Tuż przed momentem wrzenia wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając, gotujemy przez kilka minut, do zgęstnienia. Gorącą masę grysikową przelewamy na herbatniki. Po wyrównaniu, układamy kolejną warstwę herbatników. Odstawiamy blaszkę do całkowitego schłodzenia masy.

Truskawki miksujemy na gładki mus. Cztery łyżki musu odkładamy, a resztę razem z cukrem oraz 350 ml wody doprowadzamy do wrzenia. Pozostałą zimną wodę (100ml) mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną. Mieszankę tą wlewamy na gotujący się mus i energicznie mieszamy, aż do powstania masy, konsystencją przypominającej kisiel. Gorącą masę truskawkową wylewamy na herbatniki i odstawiamy do przestygnięcia.

Żelatynę zalewamy zimną, przegotowaną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją krótko w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (tylko do rozpuszczenia). Jogurt grecki łączymy ze śmietanką, cukrem oraz odłożonym musem truskawkowym, krótko miksując. Na koniec dodajemy żelatynę i ponownie krótko miksujemy (wcześniej do żelatyny można dodać łyżkę masy i wymieszać dokładnie). Masę jogurtową wylewamy na przestudzoną masę truskawkową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem możemy udekorować ciasto kawałkami świeżych owoców.

Źródło