Ciasto „Szyszkowy król”

Ciasto „Szyszkowy król” to miodowe ciasto z ryżem preparowanym. Jestem przekonana, że to będzie HIT tej zimy. Jest OBŁĘDNE! Serio, dawno już żadne ciasto nie smakowało mi AŻ TAK bardzo!

Zainspirowałam się przepisem z bloga ilovebake.pl, ale zrobiłam je troszkę po swojemu. Wyszło przepysznie.

Z upieczonego miodowego ciasta odkrawamy wierzch i mielimy go na okruszki. Na cieście rozprowadzamy masę grysikową, rozkładamy ciasteczka korzenne, dalej wykładamy masę „szyszkową” z preparowanego ryżu i kajmaku i posypujemy całość miodowymi okruszkami.

Ciasto jest słodkie, ale jest to ten rodzaj słodyczy, która nie odrzuca, a wręcz chce się sięgnąć po więcej. Miodowy blat i masa grysikowa idealnie komponują się z korzennymi ciastkami oraz masą z ryżu preparowanego i kajmaku, tworząc prawdziwie świąteczne ciasto.

Ciasteczka korzenne (kupiłam w Lidlu), po kilku godzinach od upieczenia przyjemnie jeszcze chrupią, nadając ciastu właśnie takiej chrupiącej tekstury, natomiast kolejnego dnia przyjemnie miękną. Ciasto miodowe również mięknie z każdym kolejnym dniem po upieczeniu. Mam wrażenie, że im dłużej ciasto stoi, tym jest smaczniejsze.

Polecam <3

Ciasto miodowe:

  • 350 g mąki (u mnie tortowa+krupczatka)
  • 180 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 2 małe jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu

Masa grysikowa:

  • 3 szklanki mleka 3,2% (750 ml)
  • 115 g kaszy manny
  • 5 łyżek cukru (u mnie 6 łyżek erytrytolu)
  • 200 g masła
  • 1-2 łyżki rumu (opcjonalnie)

Warstwa z ryżem preparowanym:

  • około 60 g ryżu preparowanego
  • 1 puszka masy kajmakowej (miałam 510 g, ale nie wykorzystałam całej; zostawiłam w puszce około 3 łyżki)
  • 25 g masła
  • 2-3 łyżki prażonego słonecznika (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 1 op. ciasteczek korzennych (około 250 g; u mnie z migdałami)

Ciasto „Szyszkowy Król”:

Ciasto miodowe:

Do miski wsypujemy mąkę, sodę oraz cukier puder, mieszamy. Wlewamy roztopione masło, płynny miód oraz rozbełtane jajka. Składniki mieszamy do połączenia (powstałe ciasto będzie gęste i „klejące”). Odstawiamy je na około 5 minut.

Blaszkę 21x32cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód przekładamy ciasto miodowe. Rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki (ja robię to dłonią oprószoną co jakiś czas niewielką ilością mąki).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut (do zezłocenia).

Po przestudzeniu odkrawamy wierzch ciasta („skórkę”) i miksujemy go na piach w rozdrabniaczu.

Masa grysikowa:

Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Kiedy się zagrzeje i zacznie lekko dymić, cały czas mieszając, wsypujemy cienkim strumieniem kaszę mannę. Cały czas mieszamy, aż do zagotowania i zgęstnienia masy. Studzimy.

Miękkie masło miksujemy na puch. Stopniowo dodajemy zimny grysik. Dodatkowo na koniec można do masy dodać nieco rumu.

Warstwa z ryżem preparowanym:

Kajmak podgrzewamy przez chwilę razem z masłem na malutkim ogniu. Gdy składniki ładnie się ze sobą połączą, zdejmujemy garnek z palnika, mieszamy z ryżem preparowanym oraz uprażonym słonecznikiem.

Składanie ciasta:

Przygotowaną masę grysikową wykładamy na ciasto miodowe, wyrównujemy. Na masie rozkładamy ciasteczka korzenne. Następnie rozprowadzamy masę kajmakową z ryżem preparowanym. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem miodowym.

Inspiracja: ilovebake.pl/przepis/ciasto-szyszkowy-krol