Kotleciki drobiowe w serowej panierce
Kotleciki drobiowe w cieście jogurtowo-serowym to smaczna propozycja na obiad. Podałam je z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z kapusty pekińskiej z pomidorkami, ogórkiem, cebulką i papryką oraz sosem miodowo-musztardowym. To był smaczny obiad.
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 4 łyżki tartego sera cheddar
- 1 kopiasta łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 2/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
- olej
Jajka mieszamy w misce z jogurtem, aż do połączenia. Dodajemy mąkę, oba sery, kurkumę oraz mieloną paprykę słodką i ostrą, mieszamy łyżką.
Piersi kurczaka dzielimy na mniejsze porcje. Każdą z nich rozbijamy na równej grubości kawałki, oprószamy solą oraz pieprzem i obtaczamy w przygotowanym cieście.
Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju. Smażymy partiami kotlety, z obu stron na złoto, na średnim ogniu.