Ziemniaki z cukrowym groszkiem
Niewyobrażalnie dobra sałatka! To opinia wszystkich, którzy mieli przyjemność jej skosztować:)
Tak niewiele składników, a komponują się one ze sobą tak, jakby zostały dla siebie stworzone;) Sos jest meeega:D Dzięki niemu ziemniaki nabierają niebywałej ostrości i aż chce się je jeść i jeść, bez końca. Do tego pyszny, chrupiący groszek cukrowy, który uwielbiam i również mogłabym jeść go codziennie. Spróbujcie:)
Ps. Sałatka wyszła świetna, ale myślę, że to również zasługa tego, że miałam wspaniałe ziemniaki, które same w sobie smakowały bardzo dobrze (kiedyż to ja ostatni raz zachwycałam się ziemniakami?? nigdy?;) ). Niestety – uprzedzając pytania – nie wiem co to za odmiana:( Najlepiej w każdym bądź razie sprawdzą się takie, które nie rozpadają się po ugotowaniu.
- kilka-kilkanaście małych, młodych ziemniaków
- ok. 150 g groszku cukrowego
- pół pęczka natki pietruszki
Sos:
- 1 cebula (lub 2 szalotki)
- 1 łyżka musztardy starofrancuskiej
- 4 łyżki białego octu winnego
- 100 ml oleju
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Ziemniaki szorujemy dokładnie pod bieżącą wodą. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Zimne kroimy na ćwiartki.
Groszek cukrowy blanszujemy krótko we wrzącej wodzie. Następnie odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.
Cebulę drobno siekamy. Przekładamy do garnuszka. Dodajemy musztardę, ocet winny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 50 ml oleju. Energicznie mieszamy rózgą kuchenną, dolewamy resztę oleju. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki przekładamy do naczynia, dodajemy groszek cukrowy, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Zalewamy przygotowanym sosem, mieszamy.
Bardzo apetyczne danie i super pomysł 🙂 Pyszności 🙂
Dzięki:) Zaskakujące jest to jak czasem najprostsze dania smakują najlepiej:)
Z groszkiem…. Pycha 😀
O, też lubisz?:D ja mogłabym jeść go na kg;)