Kotleciki drobiowo-warzywne z sosem tzatziki
Propozycja na smaczny obiad, zwłaszcza gdy dni są już ciepłe, i nie ma się ochoty na ciężkie potrawy, ale nie jest jeszcze na tyle upalnie, że można sobie pozwolić na odpalenie piekarnika.
Pieczone kotleciki drobiowe z posiekanymi warzywami podałam dla siebie razem z roszponką i tzatzikami. Moje chłopaki dodatkowo mieli porcję frytek. Obiad bardzo nam smakował.
na 3 porcje:
- 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie mielone z indyka)
- 1 jajko
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- około 1/2 małej lub 1/4 większej cukinii
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 50 g sera feta
- papryka słodka i ostra
- granulowany czosnek
- suszony imbir
- 2 łyżki otrębów pszennych + 1 łyżka sezamu (u mnie czarny sezam)
- sól, pieprz
tzatziki:
- 200 g jogurtu greckiego
- 1-2 zielone ogórki
- kilka listków mięty
- kilka listków bazylii
- pęczek dymki/szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- cytryna
- mielona papryka ostra
- sól, pieprz
Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą, granulowanym czosnkiem oraz mielonym imbirem, mieszamy.
Papryki oraz cukinię kroimy w dość drobną kostkę. Warzywa dodajemy do masy mięsnej wraz z jajkiem, pokruszoną fetą oraz natką pietruszki. Mieszamy. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy okrągłe kotleciki (u mnie 9 sztuk). Obtaczamy je w mieszaninie otrębów i sezamu i rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
Tzatziki:
Ogórka obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Dokładnie odciskamy. Mieszamy z jogurtem, posiekanym szczypiorkiem, mięta i bazylią. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz przyprawy: szczyptę ostrej papryki, sól i pieprz.
Inspiracja: Dieta w IO. M. Makarowska, D.Musiałowska