Omlet z papryką, cebulą i parówką
Omlety to zdecydowanie mój ulubiony wybór na śniadanie. W sumie rzadko to tutaj pokazuję, ale jemy je po kilka razy w tygodniu. Ostatnio podczas weekendu zmajstrowałam taki pyszny omlet z cebulą, papryką i parówkami i udało mi się zrobić mu szybkie zdjęcie, dlatego mogę podzielić się tym przepisem z Wami.
- 3 jajka
- 1 łyżeczka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 cebuli
- 1/2 małej papryki lub 1/3 większej
- 2 mini parówki lub 1 duża (około 40 g)
- 1 plasterek sera cheddar
- garść rukoli
- granulowany czosnek – szczypta
- sól
- oliwa
Cebulę oraz ser i paprykę kroimy w kostkę. Parówki kroimy na plasterki.
Jajka wybijamy do garnuszka. Dodajemy szczyptę soli, granulowanego czosnku oraz kwaśną śmietanę i mieszamy rózgą do połączenia.
Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość oliwy. Dodajemy cebulę i smażymy ją na niewielkim ogniu. Pod koniec dokładamy paprykę i parówki i smażymy jeszcze chwilę. Gdy składniki się podsmażą zalewamy je masą jajeczną i smażymy na niewielkim ogniu, pod przykryciem. Pod koniec posypujemy pokrojonym w kostkę serem. Zapiekamy dalej, aż cały omlet się zetnie.
Podajemy z rukolą.