Szybka sałatka z zielonego ogórka, słonecznika i fety
Świetna i szybka w przygotowaniu sałatka. Po raz pierwszy jadłam ją u rodziny na Komunii i tak mi ta prostota składników zasmakowała, że postanowiłam przygotować ją w domu. Zastanawiałam się jeszcze nad dodatkiem czosnku, ale w końcu z niego zrezygnowałam. Sałatka jest pyszna, świeża, 3-składnikowa, której najlepszym elementem są podprażone, chrupiące ziarna słonecznika;)
- 1 długi ogórek zielony, tzw wąż
- 1 op. sera feta (polecam oryginalną fetę)
- ziarna słonecznika (ilość wg uznania, u mnie 3-4 garści)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz
Ogórka myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki (lub jeszcze drobniej, jeśli ogórek jest duży). Usuwamy część z ziarenkami, po czym kroimy w drobną kostkę.
Ser feta kroimy w kostkę (najlepiej podobnej wielkości co ogórek).
Ziarna słonecznika podprażamy na rozgrzanej, suchej patelni ( do czasu aż lekko się przyrumienią).
Wszystkie składniki łączymy w misce. Dodajemy wymieszany z kwaśną śmietaną majonez. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki 🙂 Ta zapowiada się bardzo smacznie 🙂
Jest ekspresowa do zrobienia:) i smaczna:)
A czy można dać zamiast tego ogórka, – ogórka gruntowego?
Osobiście za ogórkami gruntowymi nie przepadam i pozostałabym przy zielonym. Jeżeli jednak Pani jest w posiadaniu ogórków gruntowych, lub po prostu lubi Pani ich smak, to myślę, że się nada. W końcu ogórek to ogórek;) Użyłabym kilku sztuk (3-4, w zależności od ich wielkości) i obowiązkowo obrałabym go ze skórki i usunęła gniazda nasienne, bo takie pestki (dużo większe niż w przypadku ogórka szklarniowego) niekorzystnie wpłynęłyby na całokształt sałatki.