Sałatka makaronowa z brokułem
Dzisiejsza propozycja to przykład na to, że sałatka wcale nie potrzebuje dużej ilości składników by była pyszna. Dodatkowo kawałeczki brokuła oplatające makaron cieszą nie tylko podniebienie, ale i oczy;)
- 500 g ulubionego makaronu
- 1 duży brokuł
- puszka kukurydzy
- 150-200 g szynki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Makaron gotujemy na al dente według instrukcji zamieszczonych na opakowaniu.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru (około 1 płaskiej łyżeczki).
Szynkę kroimy w kostkę.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Łączymy z sosem przygotowanym z połączenia jogurtu, majonezu, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz soli i pieprzu.
Brokuł rewelacyjnie sprawdza się w sałatkach 🙂
To prawda, lubię chyba każdą z jego dodatkiem (choć ja generalnie lubię wszelkie sałatki;))
Tak jak ja, tylko bez majonezu i żółtego sera (nawet mój żołądek nie toleruje ;/) Ale i to można zastąpić 😉
Dokładnie, dla chcącego nic trudnego:)
Brokuły lubię pod każdą postacią, a w tej sałatce na pewno smakuje świetnie 🙂
A do tego jakie są zdrowe… 🙂
Również pyszna jest ta sałatka z tuńczykiem z puszki( zamiast szynki).
Chętnie spróbuję w takiej wersji przy najbliższej okazji:) Dziękuję za komentarz:)
Bardzo dobra sałatka. Nie dość, że pyszna to naprawdę szybko się ją przygotowuje. Polecam.
Bardzo dziękuję 🙂
Świetna sałatka! Robię ją już któryś raz z rzędu, bo podbiła nie tylko serce moje i męża, ale też i znajomych na wszelkiego rodzaju imprezach. 😄
Pani Agnieszko, bardzo dziękuję za wiadomość. To bardzo miłe, że zechciała Pani wrócić tu i podzielić się wrażeniami 🙂
Pozdrawiam!