Babka Cytrynowa ze Sprite’m
Babka cytrynowa z dodatkiem cytrynowego, gazowanego napoju. Wilgotna i smaczna.

- 200 g masła
 - 120 g cukru pudru
 - skóra otarta z 1 cytryny
 - sok wyciśnięty z 1 cytryny
 - 5 jajek
 - 400 g mąki pszennej tortowej
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - około 3/4 szklanki Sprite
 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Cytrynę dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok.
Skórkę z cytryny mieszamy z cukrem pudrem, a sok łączymy ze Sprite’m
Miękkie masło wraz z cytrynowym cukrem miksujemy przez kilka minut, aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po 1 jajku (na tym etapie masa może wydawać się zwarzona, konsystencja się poprawi po dodaniu mąki).
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją stopniowo, po 2-3 łyżki, na zmianę z gazowanym napojem i sokiem z cytryny (zaczynamy i kończymy na mące). Miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto przekładamy do silikonowej formy (tradycyjną należy wpierw natłuścić i oprószyć mąką). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka (u mnie przez około 50-55 minut, ale myślę, że mogłam jej dać jeszcze dodatkowe 5 minut).
Wierzch babki można dowolnie udekorować, oprószyć cukrem pudrem, lukrem czy polewą.




























Fajny pomysł z tym spritem 🙂