Kurczak w wiórkach kokosowych i ryż z ananasem

Jak dla mnie bardzo odważne połączenie. Początkowo pierwsze kęsy nie doczekały się oklasków, ale w miarę jedzenia, gdy kubki smakowe przestawiły się na pewnego rodzaju egzotykę, smakowało. Za radą Początkującej Pani Domu, u której znalazłam ten przepis wykorzystałam ryż czerwony i choć smakował, przeszkadzało to, że nie był tak miękki jak ryż biały. Kurczaka piekłam w niższej temperaturze, ale jeśli ktoś chce ładnie zarumienione mięsko, podaję temperaturę jak w oryginale.

kurczakkokosowy2

Kurczak:

  • 2 filety z kurczaka
  • 100-150g wiórków kokosowych
  • ok. 4 łyżki mąki
  • 2-3 jajka
  • sól, pieprz

Ryż:

  • ryż
  • 5-6 krążków ananasa z puszki
  • sól
  • czerwona cebula
  • 1/4 szkl. soku z ananasa w puszce
  • 2 łyżki oleju

Umyte i oczyszczone mięso kroimy na mniejsze porcje. Każdy kawałek doprawiamy solą i pieprzem. Tak przyprawione mięso panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach oraz wiórkach kokosowych. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (u mnie 180) na 20-25 minut.

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie cebulę i ananasa kroimy w kostkę. Na patelnię wylewamy olej i podsmażamy cebulę. Dodajemy do niej ugotowany ryż i kosteczki ananasa i smażymy jeszcze 2 minutki. Podlewamy sokiem z ananasa i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą.

kurczakkokosowy1

Źródło