Sałatka z kotletem z kurczaka (resztkowa)
Pomysł na tę sałatkę zrodził się z chęci wykorzystania pozostałego po obiedzie kotleta oraz kapusty pekińskiej. Stąd też dopisek przy sałatce „resztkowa”.
Do kapusty i kotleta dołożyłam pomidorki, grzanki oraz garść orzechów i to okazało się w zupełności wystarczające, by powstała naprawdę przepyszna sałatka. Możesz urozmaicić ją jeszcze bardziej, dodając jeszcze np małą cebulę lub np ser sałatkowy czy halloumi.
Ta sałatka okazała się bardzo dobra, dlatego wcale nie trzeba czekać na moment, aż zostaną do niej „resztki” z obiadu;) Jest to też pomysł dla tych, którzy szukają przepisu na szybką i smaczną sałatkę bez majonezu.
- 1 większa pierś z kurczaka
- ulubione przyprawy do kurczaka
- mąka krupczatka
- bułka tarta lub panko
- 1 duże jajko
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 150-200 g pomidorków koktajlowych
- garść orzechów
- 4 kromki chleba tostowego
- oliwa do smażenia
- zioła prowansalskie
Sos:
- 1/4 szkl. oleju
- 1-2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
Mięso kroimy na pół, delikatnie rozbijamy. Doprawiamy ulubionymi przyprawami, po czym panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej lub panko. Smażymy na rozgrzanej na patelni oliwie. Po przestudzeniu kroimy na paseczki.
Kapustę pekińską szatkujemy.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Chleb tostowy (bez skórki) kroimy w kostkę, oprószamy ziołami prowansalskimi, rumienimy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oliwy, do zarumienienia.
Składniki na sos łączymy ze sobą. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Posypujemy orzechami. Mieszamy z przygotowanym sosem.