Roladki drobiowe z szaszłykiem
To już trzecia odsłona roladek drobiowych z szaszłykiem (jedne z kiełbasą i ogórkiem, drugie m.in. z papryką, kabanosem, pieczarkami i serem są już na blogu). Tym razem zrobiłam je z marynowaną cebulką, pieczarkami, szynką i plasterkiem sera cheddar. Bardzo dobre.
Mnie niezmiennie ten sposób przygotowania roladek drobiowych zachwyca 🙂
- 2 piersi z kurczaka
- kilka marynowanych pieczarek
- kilka sztuk marynowanej cebulki
- kawałek szynki w kawałku
- 2 plastry sera cheddar
- mielona papryka
- curry
- sól, pieprz
- oliwa
Piersi kurczaka delikatnie rozbijamy na większy płat, nadając mięsu równą grubość. Oprószamy mieloną papryką, curry oraz solą i pieprzem. Skrapiamy niewielką ilością oliwy i dokładnie wcieramy przyprawy w mięso.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie marynowane pieczarki, cebulkę oraz pokrojoną w kostkę szynkę.
Na płat mięsa dajemy plasterek sera cheddar oraz przygotowanego szaszłyka. Dokładnie zwijamy. W ten sam sposób szykujemy drugą roladkę.
Roladki smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanej na patelni oliwy lub zapiekamy w piekarniku lub w air fryer (ja piekłam we frytownicy beztłuszczowej OVI Smart XXL)
Gotowe roladki odstawiamy na kilka minut do przestudzenia po czym usuwamy patyczek do szaszłyków i kroimy roladki wzdłuż na pół. Dzięki temu z jednej roladki otrzymujemy 2 porcje.