Roladki cynamonowe z chleba tostowego

Dziś kuchnia Smaki Na Talerzu serwuje coś dobrze znanego, ale w nieco odmienionej formie:) Tosty francuskie w formie roladki to ciekawa alternatywa dla klasycznych tostów. Zamiast podawać je jak zawsze, wystarczy posmarować je aromatycznym masełkiem cynamonowym, zwinąć w ruloniki i obsmażyć na złocisty kolor. Efekt? Słodkie, pachnące i niezwykle apetyczne roladki cynamonowe z chleba tostowego.

Do przygotowania takich roladek świetnie sprawdzi się chleb tostowy. Czasami w Kauflandzie dostępny jest taki oznaczony mianem amerykańskiego. Jest większy od tego tradycyjnego, dzięki czemu kromki łatwiej się zwijają, a roladki wyglądają naprawdę efektownie. Jeśli nie uda Ci się takiego zakupić, możesz wykorzystać ten „zwykły”. Roladki będą po prostu minimalnie mniejsze.

Roladki tostowe z masełkiem cynamonowym to prosty pomysł na śniadanie, deser albo słodką przekąskę. Są szybkie do zrobienia, pięknie pachną i znikają z talerza w kilka chwil.

  • kilka kromek chleba tostowego (miałam ten duży, typu amerykańskiego)
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżka cynamonu (możesz użyć nieco mniej, jeśli nie lubisz mocno cynamonowego smaku)
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • masło klarowane

Roladki cynamonowe z chleba tostowego – wykonanie:

Miękkie masło łączymy z cukrem i cynamonem, mieszamy.

Jajka wybijamy na głęboki talerz, dodajemy śmietankę oraz około 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego.

Z chleba tostowego usuwamy skórkę, wałkujemy na cienki placek. Na rozwałkowanych kromkach rozprowadzamy masełko cynamonowe. Całość zwijamy dość ściśle w roladę. Zanurzamy w mieszance jajeczno-śmietanowej.

Roladki smażymy na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym, ze wszystkich stron do zarumienienia.


Jeśli chcesz, możesz gotowe roladki dodatkowo obtoczyć w cukrze z cynamonem (jak w przypadku tradycyjnych tostów francuskich; najpierw jednak proponuję spróbować, czy roladki w tej podstawowej formie nie są już dla Ciebie za słodkie).

Najlepiej smakują podane od razu po przygotowaniu.