Surówka z sałaty lodowej – kopenhaska
Prosta surówka z sałaty lodowej z cebulą, marchewką i ogórkiem konserwowym z sosem majonezowo-musztardowym i posiekanymi ziołami. Smaczna i prosta.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/02/surowkakopenhaska1.jpg)
- 1 mała główka sałaty lodowej
- 1 mała czerwona cebula
- 1 większa marchewka
- 3 ogórki konserwowe
- garść suszonej żurawiny
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
- przyprawa tzatziki
- sól, pieprz
Kapustę pekińską dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy i wraz z ogórkami trzemy na dużych oczkach tarki. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę.
Majonez łączymy z musztardą i kwaśną śmietaną, dodajemy posiekane drobno zioła (szczypiorek i natkę), przyprawę do tzatzików oraz szczyptę soli i pieprzu. Przygotowany sos łączymy z pozostałymi składnikami. Posypujemy suszoną żurawiną.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/02/surowkakopenhaska.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/02/surowkakopenhaska2.jpg)
Brzmi jak świetny pomysł na lekką i chrupiącą surówkę! Lubię takie proste, a jednocześnie ciekawe połączenia – zwłaszcza z dodatkiem żurawiny. Zapisuję przepis i na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji