Kuleczki pizzowe z serem

HITowe kuleczki pizzowe z serem to przekąska, która w poprzednich latach szturmem podbijała internet. W końcu trafiła też i na mój stół. Tyle się o nich nasłuchałam, że musiałam sprawdzić, o co tyle zachwytów i powiem szczerze: absolutna rewelacja. Mięciutkie w środku, z ciągnącym się serem… po prostu nie da się im oprzeć. Kuleczki wyszły przepyszne, złociste i aromatyczne, dokładnie takie, jak sobie wyobrażałam.

Przygotowanie kuleczek serowych jest naprawdę proste. Wystarczy kawałek gotowego ciasta na pizzę, mozzarella oraz roztopione masło, czosnek i natka pietruszki. W kilka chwil masz gotowy pomysł na szybką, ciepłą przekąskę, która znika z talerza w ekspresowym tempie.

To przekąska z kategorii „kaloryczne, ale warte każdego kęsa”. Idealne na domówkę, wieczór filmowy albo leniwe spotkanie z przyjaciółmi. Najlepiej smakują prosto z piekarnika, jeszcze gorące, podane z ulubionym sosem do maczania. Proste, efektowne i niebezpiecznie uzależniające!

  • 1 op. ciasta do pizzy
  • 2 op. mini kulek mozzarelli
  • 1-2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 35 g masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Kuleczki pizzowe z serem – wykonanie:

Ciasto na pizzę rozwijamy i kroimy na małe kwadraty (takiej wielkości, aby mogły swobodnie owinąć kulkę mozzarelli).

Na każdym kawałku kładziemy osączoną z zalewy mini mozzarellę (wcześniej polecam dodatkowo osuszyć je na ręczniku kuchennym) i dokładnie zwijamy w zgrabną kuleczkę. Gotowe kuleczki rozkładamy, jedna obok drugiej, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, np układając je w koło. Smarujemy rozmąconym jajem. Posypujemy tartym parmezanem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 15-20 minut (do zarumienienia; należy kontrolować bułeczki pod koniec pieczenia).

W międzyczasie rozpuszczamy na małym ogniu masło. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę soli. Mieszamy. Przygotowanym masłem smarujemy upieczone bułeczki.