Makaron Ramen z kurczakiem i warzywami
Kolejna fajna propozycja obiadowa, to makaron ramen z kurczakiem curry i warzywami.
Całość ma delikatny kokosowy posmak, ale curry i ostra papryka również wybijają się i zaznaczają swoją obecność. Nam bardzo smakowało.
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 2-3 plastry ananasa
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 250 ml bulionu
- 1/2 puszki gęstego mleczka kokosowego (śmietanki kokosowej; polecam marki Vitasia)
- 2 op. makaronu Ramen (dostępny np w Lidlu)
- curry
- mielona papryka słodka i ostra + opcjonalnie płatki chili
- szczypta mielonego imbiru
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- natka pietruszki
Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawą curry, mieloną papryką słodką i ostrą, szczyptą mielonego imbiru oraz solą i pieprzem. Skrapiamy łyżką oleju i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Paprykę i ananasa kroimy w kostkę.
Marchew obieramy, kroimy za pomocą maszynki do julienne (na tzw zapałkę).
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia. Dodajemy kurczaka i smażymy dalej. Pod koniec, gdy kurczak zacznie tracić różowy kolor dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pokrojoną paprykę, marchewkę i ananasa. Smażymy jeszcze chwilę. Całość zalewamy bulionem oraz mleczkiem kokosowym. Oprószamy płatkami chili. Gotujemy do miękkości warzyw.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i wykładamy na patelnię, mieszamy.
Posypujemy posiekaną natką.
Mleczko kokosowe, warzywa, kurczak! Wow! Ależ skład! Ciekawa jestem tego połączenia! 🙂