Sałatka z tortellini i kurczakiem
Pyszna sałatka, doskonała na co dzień i na większe okazje. Do jej przygotowania sprawdzi się drobne tortellini lub sacchettini (u mnie z serem). Pierożki wyjątkowo dobrze komponują się z doprawionym curry kurczakiem oraz warzywami. Sałatka jest pyszna.
- 1 op. tortellini/sacchettini np z ricottą (250 g)
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka + ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, mielony imbir, papryka, curry)
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 mała puszka kukurydzy (160 g po odsączeniu)
- 2 garście roszponki/rukoli
- 2-3 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- sól, pieprz
Tortellini/sacchettini gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu.
Oczyszczone mięso kroimy w drobną kostkę. Oprószamy ulubionymi przyprawami (u mnie to mielona papryka słodka, szczypta imbiru, curry z młynka oraz sól i pieprz). Mięso skrapiamy 1-2 łyżkami oleju, dokładnie wcieramy przyprawy w mięso i odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni.
Czerwoną cebulę oraz pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.
Pomidorki kroimy na pół.
Kukurydze osączamy z zalewy.
Majonez łączymy ze śmietaną. Dodajemy troszkę soku z cytryny oraz przyprawy – zioła prowansalskie, sól i pieprz, mieszamy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce.