Rolada serowa (z jajkami i szynką)
Smaczna i ładnie prezentująca się rolada z żółtego sera z dodatkiem jajek na twardo i szynki konserwowej będzie świetną propozycją imprezowej przekąski. Doskonale też sprawdzi się na Wielkanoc.
Najsmaczniejsza dobrze schłodzona.
- 400 g sera żółtego gouda
- 200 g serka topionego
- 100 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 250 g szynki konserwowej
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
Zagotowujemy dość dużą ilość wody. Ser wkładamy do szczelnego woreczka strunowego i zalewamy go wrzątkiem, odstawiamy na około 30-40 minut. Po tym czasie ser powinien zmięknąć. W razie potrzeby, jeśli woda szybko nam ostygnie, dolewamy jeszcze trochę wrzątku.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Szynkę konserwową kroimy w kostkę.
Szczypiorek siekamy.
Miękkie masło ucieramy razem z serkiem topionym. Dodajemy jajka, szynkę i szczypiorek, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.
Miękki ser wyjmujemy z woreczka i wałkujemy na cienki płat (około 0,5cm). Na serze rozprowadzamy farsz, wyrównujemy. Zwijamy w roladę. Owijamy papierem do pieczenia (możemy dodatkowo zabezpieczyć ją folią spożywczą). Wkładamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia kroimy w plasterki.
Uwagi: Ser warto co jakiś czas obracać w garnku z wodą. Jeśli po wyjęciu zauważymy różnicę w kolorze lub w strukturze należy ponownie umieścić go w gorącej wodzie. Ser dobrze roztopiony ma gładką konsystencję.
Miałam mały pęczek szczypiorku i uważam, że mogłoby go być zdecydowanie więcej – stracił mi się w roladzie, a tam gdzie był widoczny nadawał fajnego akcentu kolorystycznego.
Serek topiony warto kupić „lepszej jakości”, gdyż taki najtańszy może nam zepsuć smak całej rolady.
No i dość istotna uwaga – rolada naprawdę najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Najlepiej wyjąć i kroić ja tuż przed podaniem.
Podobno dość często pojawia się na weselach i chrzcinach – nic dziwnego. Jak wspomniałaś dobrze wygląda i niejednemu smakje 😉
Ależ smakowicie wygląda ta rolada.
wspaniałości:)
To jest smak mojego dzieciństwa. Moja mama w latach 80-90 tych robiła ta roladę…uwielbiam
To do takich przepisów podchodzi się z wielkim sentymentem 🙂
Super wygląda 🙂
Ja do tego tupu rolad kupuje ser w plastrach ok 0,5 cm i rozpuszczam go na blasze w piekarniku na papierze do pieczenia. Plastry układam tak aby zachodziły na siebie, jest to dużo prostszy i szybszy sposób, a poza tym nie wymaga aby wałkować ser !!
Ciekawy pomysł. Dzięki!
Jaki czas i jaka tem.
Rozumiem, że pytanie dotyczy roztopienia sera w piekarniku, jak to zaproponowała jedna z czytelniczek bloga w komentarzu? Osobiście jeszcze w ten sposób nie robiłam, więc nie doradzę. Czas zapiekania to pewnie do roztopienia się sera, podejrzewam, że nie dłużej niż 5-10 minut.
Przepis super. Ja dodaję pokrojona w drobną kostkę ugotowana marchewkę i zielona pietruszkę zamiast szczypiorku. Efekt kolorystyczny murowany.
Oooo, wyobrażam ją sobie z tą kolorystyką. Świetny pomysł, brawo 🙂
Robiłam już wiele razy Goście zachwyceni zawsze robię z dwóch porcji więc dodaję jeszcze pół papryki drobna kostka A serki kupuje różne smaki z szynką że szczypiorkiem. Polecam
Ale miło mi to czytać <3
Dziękuję
To jest bardzo stary, sprawdzony przepis.Dziękuję za przypomnienie.Ja dodaję jeszcze pokrojone marynowane grzybki /brązowe/i różnokolorową paprykę.Im więcej kolorów,tym ładniej.
Pani Joanno, dokładnie tak, z kolorowymi dodatkami musi wyglądać pięknie 🙂
Dzień dobry! Czy można taka roladę zamrozić?
Niestety nie pomogę, zwykle przygotowuję i podaję dania „na świeżo”
Ja dodaję jeszcze czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Jest wtedy kolorowo😃