Sałatka z kaszą jaglaną i pieczarkami
Jaglanka to zdecydowanie mój faworyt wśród kasz. Po prostu ją uwielbiam i doceniam za wszechstronność zastosowania, walory smakowe i zdrowotne właściwości. Smakuje mi na słodko, na wytrawnie, w daniach głównych, deserach czy sałatkach. No po prostu lubię ją bardzo:)
Dzisiejsza sałatka to na pewno ciekawa propozycja dla wszystkich jaglanoholików;) jest smaczna i sycąca:)
Bazę stanowi oczywiście kasza jaglana, a dodatki takie jak podsmażone na masełku małe pieczarki, kiełki, bekon i jajko w koszulce tylko dodają jej atrakcyjności.
Na około 4 porcje:
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 300-350 g małych pieczarek
- mix kiełków (rzodkiewka, brokuł)
- boczek w plastrach (u mnie surowy)
- 4 jajka
- 3-4 łyżki majonezu (u mnie kielecki)
- 2-3 łyżki ketchupu łagodnego
- 1 mały ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Kaszę przelewamy na sicie zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Przekładamy do garnka z 2 szklankami wrzącej, osolonej wody (ja dodałam również szczyptę kurkumy). Moc palnika zmniejszamy prawie do minimum i gotujemy kaszę pod przykryciem przez około 12-15 minut.
W międzyczasie pieczarki kroimy na ćwiartki – jeżeli mamy większe okazy, kroimy je na plasterki. Następnie podsmażamy na łyżce masła.
Plastry boczku rumienimy na suchej i bardzo mocno rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej. Odkładamy na bok.
Ugotowaną kaszę przedkładamy do miski, odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Dodajemy do niej podsmażone pieczarki.
Przygotowujemy jajka w koszulkach – w wysokim garnku zagotowujemy wodę, wlewamy do niej około 1 łyżkę białego octu winnego i mieszamy łyżką. W powstały wir wbijamy jajko, moc palnika zmniejszamy i gotujemy jajo przez około 3-3,5 minuty. Jajko wyławiamy łyżką cedzakową. Temperaturę ponownie zwiększamy, aż do zagotowania i przygotowujemy kolejne jajka.
Majonez i ketchup łączymy z przeciśniętym czosnkiem, doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Polewamy kaszę (pamiętajmy, że kasza musi już być zimna).
Kaszę rozkładamy na talerze. Na każdym rozkładamy kiełki, kilka plasterków boczku i jajko w koszulce.
Niestety kasza jaglana przez wielu jest niedoceniana a przecież ona jest pyszna i zdrowa. Może kiedy ktoś spróbuje Twojej sałatki przekona się do tej kaszy? 😉
Byłoby mi bardzo miło;):)
W takim razie niech każdy spróbuje tej sałatki 🙂
Pysznie wygląda to danie. Zapisuję i spróbuję w tygodniu 🙂
Polecam:)
Połączenie składników niezwykle udane. I do tego jak pysznie wygląda 🙂
Bardzo mi miło, dziękuję:)
I ja wprost uwielbiam jaglankę… więc ten przepis biorę w ciemno!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Jestem pewna, że byłabyś zadowolona:)
Bardzo ciekawy pomysł, jajko w koszulce świetnie się prezentuje 🙂
Dziękuję:) Jajko w koszulce ostatnio u nas króluje;)
Wygląda bardzo kusząco. Niestety, nie mogę jeść kaszy jaglanej. Nie jest wskazane spożywanie jej przez osoby z problemami z tarczycą:)
Oj, nawet nie wiedziałam o takich przeciwskazaniach