Zupa tajska z kurczakiem
Są takie dania, które podczas gotowania przenoszą nas myślami w zupełnie inne miejsce. Ta zupa tajska z kurczakiem i makaronem mie ma właśnie taką moc. Zupa tajska to świetna propozycja na obiad, szczególnie dla fanów pikantniejszych, egzotycznych smaków. Co jest tutaj obowiązkowym, charakterystycznym składnikiem? Z pewnością pasta curry oraz mleczko kokosowe. Jako dodatki serwujemy makaron mie, kurczaka, paprykę, pieczarki i marchewkę. Zupa tajska z kurczakiem jest gęsta, sycąca i pyszna. Przynajmniej ja mam tak, że im więcej jej jem, tym większą mam ochotę na jeszcze. A dodam, że jakąś wielką fanką pikantnych potraw nie jestem i nigdy nie byłam.
Lubię przygotowywać ją w dni, kiedy potrzebuję czegoś rozgrzewającego, sycącego, ale jednocześnie lekkiego.
Domowa tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym to danie, które rozgrzewa od pierwszej łyżki i przenosi w klimat azjatyckiej kuchni, bez potrzeby wychodzenia z domu. Najlepsze jest to, że przygotujesz ją w mniej niż godzinę, z łatwo dostępnych składników. Zapraszam Cię więc do wypróbowania tego przepisu. Jestem pewna, że ta zupa tajska szybko trafi do Twojego domowego menu.

- 1 pierś kurczaka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 7 brązowych pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 1 ostra papryczka – opcjonalnie
- 1,5 l bulionu
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1-2 łyżki czerwonej pasty curry (im więcej, tym zupa będzie pikantniejsza, ja dałam około 25-30 g)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 150 g makaronu Mie
- posiekana natka lub kolendra
- sól, pieprz
- oliwa
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem mie – wykonanie:
Marchewkę obieramy kroimy na plasterki.
Cebulę kroimy w kostkę.
Pieczarki kroimy na półplasterki.
Papryki kroimy w kostkę. Ostrą papryczkę kroimy na plasterki (bez gniazd nasiennych).
Kurczaka kroimy w kostkę.
W dużym garnku, o grubym dnie, rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia. Następnie dodajemy pastę curry oraz koncentrat pomidorowy – łączymy obie pasty z cebulą i smażymy razem przez około 1-2 minutki. Składniki zgarniamy na bok, a w puste miejsce dodajemy kurczaka i smażymy, zwiększając moc palnika do średniej, do czasu aż mięso straci różowy kolor. Następnie dodajemy paprykę, pieczarki i marchewkę. Całość smażymy przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wlewamy bulion. Gotujemy na niewielkim ogniu aż warzywa zmiękną. Na koniec wlewamy mleczko kokosowe oraz sos Worcestersire, gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Makaron Mie gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, rozkładamy na talerze lub do miseczek. Zalewamy zupą. Posypujemy posiekaną natką lub kolendrą. Dodatkowo można posypać posiekaną ostrą papryczką, choć moim zdaniem zupa jest już dostatecznie pikantna.
Uwaga: Jeśli ktoś woli łagodniejszy smak, warto dodać tylko 1 łyżkę pasty curry i ewentualnie na koniec doprawić ostrą papryką mieloną lub chili.
















