Drobiowo-parmezanowe pulpeciki z piekarnika
Pyszne i bezproblemowe pulpeciki z piekarnika. Zdecydowanie zdrowsze, niż wersja smażona, a przy tym, moim zdaniem, z lepszym efektem wizualnym, bo wszystkie wychodzą jednakowo zarumienione. Przygotowałam je z mielonego mięsa indyczego z dodatkiem tartego parmezanu. Choć są pieczone, nie są tak do końca fit, bo dodałam do nich 2 łyżki oliwy do smażenia. Jeżeli liczysz kalorie, możesz pominąć ten dodatek.
Pulpeciki drobiowo-parmezanowe wyszły przepyszne i aromatyczne. Moje dziecko stwierdziło, że to jedne z lepszych pulpetów jakie jadło (dodam, że nie jest fanem mielonego mięsa ;))
Przepis jest prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, uformować okrągłe pulpeciki i zapiec je w piekarniku.
Super smakują z pieczonymi ziemniakami oraz fasolką szparagową z pomidorami, ale równie dobrym wyborem może być np ryż i sos pieczarkowy lub ziemniaki z wody i ulubiona surówka.
Ja moje pulpety podałam z pieczonymi ziemniakami. Całość piekłam na jednej blaszce, z tym, że oddzieliłam jedne składniki od drugich „barykadą” przygotowaną z papieru do pieczenia. Ziemniaki zostały wcześniej podgotowane, dlatego mogły się piec w tym samym czasie i tej samej temperaturze co pulpeciki.
- 500 g mielonego mięsa drobiowego, u mnie z indyka
- 1 jajko
- 1/2 szkl. bułki tartej
- 1/2 szkl. tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki zimnej wody
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- granulowany czosnek (około 1/2 łyżeczki)
- sól, pieprz
W misce umieszczamy wszystkie składniki, dokładnie wyrabiamy. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy okrągłe pulpeciki. Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 minut (ja na ostatnie 5 minut przełączyłam piekarnik na funkcję grill z termoobiegiem – 180 stopni). Pieczemy do ładnego zarumienienia.
Wyglądają pysznie. Nie robiłam nigdy takich
Polecam 🙂