Placuszki serowe

Dziś zapraszam na placuszki z białego sera. Są delikatne i bardzo smaczne. Nie za słodkie. Jeśli ktoś lubi słodsze smaki, koniecznie musi je sobie dosłodzić – czy to już na talerzu, czy bezpośrednio przed pieczeniem. U mnie dziś placuszki z sosem brzoskwiniowym, ale najbardziej smakują nam z serkiem mascarpone i kawałkami owoców.

placuszkiserowezsosbrz1

  • 250 g białego sera
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 op. cukru wanilinowego

Biały ser mielimy trzykrotnie lub przepuszczamy (również 3 razy) przez praskę do ziemniaków. Dodajemy do niego żółtka i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy mąkę i cukier wanilinowy, miksujemy do połączenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Masę serową łączymy delikatnie z ubitymi na sztywno białkami. Na patelni rozgrzewamy olej i na małym ogniu smażymy niewielkie placuszki.

Podajemy z serkiem mascarpone wymieszanym z 2 łyżkami cukru pudru oraz małymi owocami (maliny, jagody, borówki) lub z sosem brzoskwiniowym. Aby przygotować sos brzoskwiniowy, należy brzoskwinie z puszki (kilka można odłożyć i pokroić na kawałki) zmiksować na gładki krem wraz z jednym bananem i sokiem z cytryny. Sok z cytryny dodajemy stopniowo, próbujemy czy sos ma odpowiednio zrównoważone smaki, gdy jest zbyt mało wyrazisty, dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny. Sos możemy podawać na zimno lub lekko go podgrzać.

placuszkiserowezsosbrz2

placuszkiserowezsosbrz3

Źródło: Kuchnia zimą. Elżbieta Lis