Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą

Pyszna sałatka ziemniaczana. Idealna na letni obiad lub kolację.

Sałatka ziemniaczana jaką tym razem przygotowałam jest z dodatkiem ogórków, jabłka, czerwonej cebuli i wędzonej makreli. Całościowo wyszło bardzo smacznie i kolorowo (na żywo wygląda zdecydowanie ładniej, niż widać na zdjęciu – drobno posiekana czerwona cebulka oraz posiekana natka dodawały całości nie tylko smaku, ale i uroku, którego niestety nie udało mi się w pełni uchwycić obiektywem aparatu.

Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą najlepiej smakuje po wcześniejszym schłodzeniu. Warto więc przygotować ją wcześniej i odłożyć do lodówki, by smaki dobrze się ze sobą połączyły.

  • 700 g ziemniaków
  • około 200 g wędzonego filetu z makreli
  • 1 jabłko
  • sok z połowy cytryny
  • 1 duża czerwona cebula
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • opcjonalnie – 1 łyżka majonezu kieleckiego
  • posiekana natka lub szczypiorek
  • sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Zimne ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

Makrelę dzielimy na mniejsze kawałki (usuwamy wszystkie ości).

Ogórki oraz cebulę kroimy w kostkę.

Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Oliwę łączymy z octem jabłkowym i musztardą, dokładnie mieszamy, aż do uzyskania kremowego sosu o jednolitej konsystencji (polecam mieszanie w zamkniętym słoiczku, ta metoda sprawdza się najlepiej). Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Polewamy sałatkę (ja do sosu dodałam jeszcze dodatkowo 1 łyżkę majonezu kieleckiego. Tak lubię). Posypujemy posiekaną zieleniną.